Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Το συνδικαλιστικό κίνημα να βγει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει

Διακήρυξη της ΔΗΠΑΚ για το 26ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ

Ξεκινάει αύριο Παρασκευή το 26ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ΤΕΙ και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) απευθύνεται με τη διακήρυξή της για το Συνέδριο στους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ καλώντας τους να αγωνιστούν «ενάντια στα νέα μέτρα, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στο μνημόνιο κυβέρνησης/τρόικας, στα σύμφωνα σταθερότητας της ΕΕ, ενάντια στο μνημόνιο για την Παιδεία».

Στη διακήρυξή της η ΔΗΠΑΚ αναφέρεται στις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται το συνέδριο, που χαρακτηρίζονται από το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και την ένταση της επίθεσης στο σύνολο των εργαζομένων, αλλά και στις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση που προχωρούν, με στόχο την πλήρη ευθυγράμμιση των ΑΕΙ με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Καταγράφει αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τεράστια μείωση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, τα μισθολογικά προβλήματα των εκπαιδευτικών, τη μείωση προσωπικού, αλλά και την πρόσφατη εξέλιξη με τα τμήματα που δε θα έχουν φέτος εισακτέους.

Ιδιαίτερα τονίζει ότι: «Ο νέος νόμος - πλαίσιο, που η κυβέρνηση μηχανεύεται, αφαιρεί ό,τι απέμεινε από την όποια δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, γιγαντώνει την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων. Ανοίγει το δρόμο για τα δίδακτρα. Καταργεί τη φοιτητική μέριμνα, συρρικνώνει τις υποδομές. Τα όσα για χρόνια λένε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ περί "ανωτατοποίησης των ΤΕΙ", οι αυταπάτες που καλλιεργούν σε σχέση με την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων σπάνε στη ζοφερή πραγματικότητα της ανεργίας, της εργασιακής ανασφάλειας, της κατάστασης που βιώνει ο σπουδαστής και ο απόφοιτος στην καθημερινότητά του. Σε αυτές τις συνθήκες, η μεγάλη πλειοψηφία των ΤΕΙ υποβιβάζεται στην πράξη σε ΙΕΚ».

Μέτωπο στις δυνάμεις του συμβιβασμού

Η ΔΗΠΑΚ αναφέρεται και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου, με το γνωστό συσχετισμό δυνάμεων και τις ευθύνες τους για τα εμπόδια που βάζουν στην όποια προσπάθεια αντίστασης στην επίθεση εναντίον της ανώτατης εκπαίδευσης. «Την ώρα που δεν γίνονται νέες προσλήψεις μονίμων διδασκόντων, που περικόπτονται μαθήματα, είναι οι πρώτοι που προωθούν και τρέχουν προγράμματα μέσω των οποίων επιταχύνεται η περαιτέρω πρόσδεση των ιδρυμάτων με το κεφάλαιο, προωθείται η επιχειρηματικοποίηση. Εχουν στήσει μαγαζιά συναλλαγής με τις αντίστοιχες φοιτητικές παρατάξεις και λειτουργούν ως συμπλήρωμα (και αντικατάσταση) της διοίκησης. Είτε από τη μεριά του "αυτοδιοίκητου", είτε σε συνδικαλιστικό επίπεδο, ανοίγουν τους δρόμους των επιχειρηματικών λεωφόρων στα ΤΕΙ, υψώνουν παραπλανητικά τείχη αντιπαράθεσης, κρατάνε τα ΤΕΙ στην αθλιότητα της μιζέριας και τους σπουδαστές θύματα μιας αντιλαϊκής πολιτικής με την ψευτοανωτατοποίηση. Αξιοποιούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, για την οποία φέρουν και οι ίδιοι μεγάλες ευθύνες, προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου», τονίζει χαρακτηριστικά η ΔΗΠΑΚ και εξηγεί αναλυτικότερα:

«Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των ΤΕΙ έχουν φέρει τον εκφυλισμό στην ΟΣΕΠ. Δεν ασχολούνται καθόλου με την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών μας. Εχουν υψώσει τείχη απέναντι στους έκτακτους ωρομισθίους συναδέλφους.

Είναι ξεχωριστές οι ευθύνες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσφέρει "αριστερό" άλλοθι στην αποδοχή των βασικών επιλογών του κεφαλαίου και της ΕΕ ακόμα και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Καταδικάζει φραστικά την ιδιωτικοποίηση, αλλά υπερασπίζεται την προέλευσή της, δηλαδή τον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ. Καλλιεργεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ αυταπάτες για δήθεν "ελευθερία" επιλογών στα πλαίσια της ΕΕ, αποκρύπτοντας το ότι η ΕΕ και συγκεκριμένη πολιτική για την εκπαίδευση έχει και, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, βρίσκει τρόπους να την επιβάλλει.

Στο σύνολό της διετίας που πέρασε οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι αποτελούν τους πιο "συνεπείς" εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού και ότι επιδίωξή τους είναι να συμβάλλουν στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Συστηματικά παρεμποδίζουν κάθε μορφή διεκδίκησης/ κινητοποίησης. Προβάλλουν ως "αγώνες" τις συναντήσεις με το υπουργείο, τις συνεντεύξεις και τις επικλήσεις προσφυγής σε ένδικα μέσα (μπροστά σε αυτήν της κατάσταση η πλειοψηφία της ΟΣΕΠ αποφάσισε να προχωρήσει στη μεγαλειώδη "αγωνιστική" ενέργεια της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς για το θέμα του παγώματος των εξελίξεων). Δρουν πυροσβεστικά προς την αγωνία των συναδέλφων στηρίζοντας τα επιχειρήματα του Υπουργείου που μας κοροϊδεύει από την αρχή για το πάγωμα των διορισμών και των εξελίξεων. Αποπροσανατολίζουν τους συνάδελφους προβάλλοντας συστηματικά τη δική μας βόλεψη λόγω της "ιδιαιτερότητας" του κλάδου.

Εφθασε ο καιρός που το συνδικαλιστικό κίνημα του ΕΠ οφείλει και πρέπει να βάλει στην άκρη τις συμβιβασμένες ηγεσίες, που ζητούν την πλήρη συμφωνία με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την πολιτική της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να βγει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ.

«Απευθυνόμαστε σε όσους θέλουν να είναι πραγματικοί δάσκαλοι»

Η αποκάλυψη και η αντιπαράθεση με αυτές τις δυνάμεις είναι για τη ΔΗΠΑΚ όρος για την ανάπτυξη των αγώνων, με στόχο «τη συσπείρωση και κινητοποίηση των μελών ΕΠ που κατανοούν ότι το κοινωνικό τους συμφέρον βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Η λύση είναι η Δημόσια - Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς δίδακτρα και επιχειρηματική δράση», επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ και ξεκαθαρίζει:

«Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που θέλουν να είναι πραγματικοί δάσκαλοι και ερευνητές και όχι υπηρέτες επιχειρηματικών συμφερόντων. Σε όσους επιλέγουν να μην υποταχτούν και πληρώνουν το τίμημα αυτής της επιλογής. Σε όσους έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν για να κατακτήσει η επιστήμη τον κοινωνικό της ρόλο, να αναδειχθεί η κοινωνική αποστολή του επιστήμονα. Στους δάσκαλους που εντάσσουν τις φιλοδοξίες τους στην υπηρεσία της κοινωνίας και των λαϊκών αναγκών. Στα μέλη ΕΠ που κατανοούν την ανάγκη να πάρουν θέση στο πλάι των εργαζομένων στην πάλη για τη συνολική απόκρουση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που αγκαλιάζουν τη ζωή τους και είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για μια άλλη κοινωνική πραγματικότητα, που θα αξιοποιεί την επιστήμη για την απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε λογής δεσμά».

Στη διακήρυξη, η ΔΗΠΑΚ καταλήγει με το διεκδικητικό της πλαίσιο που προτάσσει την εναντίωση στο νέο νόμο - πλαίσιο, την ανάγκη γενναίας κρατικής χρηματοδότησης και κατάργησης κάθε επιχειρηματικής δράσης στα ιδρύματα, ζητήματα (μισθολογικά και θεσμικά) του εκπαιδευτικού προσωπικού, των σπουδαστών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ