Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μπροστά σε αδιέξοδα η δημόσια μουσική Παιδεία

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την κατάσταση στα μουσικά σχολεία της χώρας

Από κινητοποίηση μουσικών σχολείων στην Αθήνα
Από κινητοποίηση μουσικών σχολείων στην Αθήνα
«Η σημερινή πολιτική έχει οδηγήσει σε τρομακτικά αδιέξοδα τη δημόσια μουσική Παιδεία και ειδικά τα Μουσικά Σχολεία, που ούτε μουσική αγωγή, ούτε γενική εκπαίδευση κατορθώνουν τελικά να παρέχουν, αφού η πολιτεία αδιαφορεί για την εξασφάλιση ακόμη και αυτών των στοιχειωδών προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους». Τα παραπάνω τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Γ. Πρωτούλης, Κ. Καζάκος, Δ. Μανωλάκου, Απ. Νάνος, Αντ. Σκυλλάκος, Στ. Σκοπελίτης, Αγγ. Τζέκης και Μπ. Χαραλάμπους σε Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας.

Γονείς και μαθητές των μουσικών σχολείων αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές μουσικής και γενικής Παιδείας, με συνέπεια την απώλεια πολλών ωρών μαθημάτων και την εξώθηση των μαθητών στα φροντιστήρια και στα ωδεία. Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο από την ανυπαρξία μόνιμων οργανικών θέσεων και την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται η αναγκαία παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές, ενώ ειδικά στα μουσικά όργανα επέρχεται πλήρης σύγχυση από την εναλλαγή μεθόδων και τεχνικών εκμάθησης, οι οποίες - όπως είναι γνωστό - διαφέρουν από εκπαιδευτικό σε εκπαιδευτικό. Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι πολλοί ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι από την αρχή της σχολικής χρονιάς (π.χ. Μουσικό Σχολείο Πειραιά), όπως σημειώνεται στην Ερώτηση.

Στην Ερώτηση γίνεται λόγος και για τα ζητήματα υποδομών, αφού τα περισσότερα Μουσικά Σχολεία στεγάζονται σε ακατάλληλα και ανεπαρκή κτίρια, με πρόχειρες αίθουσες διδασκαλίας οργάνων, χωρίς αίθουσα εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη και χωρίς αίθουσα εστιατορίου, παρότι τα παιδιά παραμένουν στο σχολείο μέχρι το απόγευμα. Ανύπαρκτο είναι το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό, ενώ η μεταφορά των μαθητών είναι στον «αέρα», αφού δεν εξασφαλίζεται η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση και πάνω στην ανάγκη αυτή κερδοσκοπούν χορηγοί και ΜΚΟ.

«Η εκπαιδευτική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται από τη βαθιά υποτίμηση τόσο της αισθητικής αγωγής στο σχολείο, όσο και της καλλιτεχνικής παιδείας, που αντί να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους τους νέους, απευθύνεται μόνο σε εκείνους που μπορούν να ακριβοπληρώσουν το ιδιωτικό παραεκπαιδευτικό κύκλωμα (ωδεία, σχολές χορού, ιδιαίτερα μαθήματα κλπ.) ή στα λίγα παιδιά που φοιτούν στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητώντας μέτρα για άμεση επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ