Τετάρτη 25 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Δεκάδες οι νεκροί από τις συγκρούσεις στο Αμπγέι

Χιλιάδες είναι οι ξεσπιτωμένοι από την τελευταία ένταση στο Σουδάν
Χιλιάδες είναι οι ξεσπιτωμένοι από την τελευταία ένταση στο Σουδάν
XAΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Αιματηρή και επικίνδυνη αποβαίνει η συνέχιση της κατάληψης της πετρελαιοφόρας κεντρικής περιοχής Αμπγέι από βορειοσουδανικά στρατεύματα και η εκεί συνέχιση εμπρησμών και λεηλασιών εντείνει τις αντιδράσεις στο νότο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Σουδανού πρέσβη στο Ναϊρόμπι, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατεύματα του βορρά και του νότου το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Αμπγέι έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 70 Βορειοσουδανών στρατιωτών, ενώ αγνοείται η τύχη περισσότερων από 120 ατόμων (οι περισσότεροι άμαχοι). Ως χτες πάνω από 30.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Αμπγέι καθώς φαίνεται πως επικρατεί χάος και μπαράζ λεηλασιών από έφιππες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Το ίδιο 24ωρο ο Βορειοσουδανός υπουργός Αμυνας Αμπντουλραχίμ Μοχάμεντ Χουσεΐν διεμήνυσε ότι τα τακτικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αμπγέι τάχα «για να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια» και μέχρις ότου ο πληθυσμός της περιοχής αποφασίσει για την τύχη της περιοχής. Εάν δηλαδή το Αμπγέι θα προσαρτηθεί στο βορρά ή στο νότο. Ο ίδιος ωστόσο «ξέχασε» να πει ότι το αρχικά προγραμματισμένο για τον περασμένο Γενάρη δημοψήφισμα, που θα έκρινε το μέλλον του Αμπγέι, αναβλήθηκε επ' αόριστον με υπαιτιότητα του ισλαμιστή προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ...

Οι επικίνδυνες εξελίξεις στο Αμπγέι, που επαναφέρουν τους φόβους για ανάφλεξη του εμφύλιου πολέμου στο Σουδάν, προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», με αποτέλεσμα ήδη την παραίτηση του Νοτιοσουδανού υπουργού Λούκα Μπιονγκ Ντενγκ, που κατήγγειλε τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή.

Χτες, πάντως, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κατήγγειλε βομβαρδισμούς και λεηλασίες κατοικημένων περιοχών στο Αμπγέι και ζήτησε την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων και τερματισμό των εχθροπραξιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ