Τετάρτη 25 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Εκρηκτικό» κλίμα και νέες κυρώσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εκρηξη σημειώθηκε χτες σε διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή Αμπαντάν του Ιράν, την ώρα της επίσκεψης του προέδρου της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 22 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, μετά την έκρηξη και τις πληροφορίες που διαρρέει η Αστυνομία, πρόκειται για «ατύχημα», οφειλόμενο σε «διαρροή αερίου».

Ο Μ. Αχμαντινετζάντ που επρόκειτο να εγκαινιάσει τη νέα μονάδα που ενισχύει την πετρελαιακή παραγωγή του Ιράν κατά 4,2 εκατομμύρια λίτρα ημερησίως, βγήκε αλώβητος, δίνοντας εντολές για έρευνα του περιστατικού. Κάτοικοι της περιοχής, δηλώσεις των οποίων επικαλείται το αλ Τζαζίρα, υποστηρίζουν ότι καπνός που παραπέμπει σε φωτιά έβγαινε από το διυλιστήριο επί δύο μέρες, με το περιστατικό να αφήνει ανοιχτά ερωτηματικά σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη.

Χτες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον νέων εταιρειών και προσώπων που συνεργάζονται με το Ιράν, κατά παράβαση των απαγορεύσεων, επικαλούμενες τα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις είναι και η «Petroleos de Venezuela» (PDV SA), που προμηθεύει με πετρέλαιο τις ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Στάινμπεργκ σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι οι κυρώσεις εναντίον της PDV SA θα την αποκλείσουν από κυβερνητικές συμβάσεις στις ΗΠΑ και τη χρηματοδότηση εισαγωγών - εξαγωγών, αλλά δε θα επηρεάσουν την πώληση πετρελαίου από την εταιρεία στις ΗΠΑ και τις δραστηριότητες των θυγατρικών της. Βάσει των κυρώσεων που ανακοίνωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, απαγορεύεται κάθε σχέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τους προστεθέντες στη λίστα, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης εταιρείες της Κίνας, της ΛΔ Κορέας, της Λευκορωσίας, της Βενεζουέλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ