Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ
Οξύνεται η επιθετικότητα των επιχειρήσεων

Τη συνταγή των απολύσεων, της μείωσης των μισθών, της εντατικοποίησης της εργασίας, κλπ., ακολουθεί η μεγαλοεργοδοσία στο εμπόριο προκειμένου να θωρακίσει τα κέρδη της

Τη μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η τρομοκρατία, το χτύπημα των ΣΣΕ, στο χώρο του εμπορίου καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο, αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση, παίρνουν όλα τα μέτρα ώστε να θωρακίσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους, καταπατώντας κάθε εργατικό δικαίωμα, συμπιέζοντας με κάθε τρόπο την τιμή της εργατικής δύναμης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η επιχείρηση «ΠΛΑΙΣΙΟ» απολύει εργαζόμενους και μάλιστα «έχει φτάσει και στο σημείο να διεξάγει πρωτάθλημα παραγωγικότητας μεταξύ των καταστημάτων και η τελευταία ομάδα του "πρωταθλήματος" απολύεται σύσσωμη»! Απολύει εργαζόμενους που τολμούν να απαιτήσουν τα στοιχειώδη, όπως αντίγραφο της σύμβασής τους, να κάνουν διάλειμμα, να δουλεύουν στο πόστο για το οποίο αρχικά προσλήφθηκαν. Μάλιστα, η εργοδοσία επιχειρεί να δηλητηριάσει τις συνειδήσεις των εργαζομένων αφού προσπαθεί να τους πείσει ότι τα συμφέροντα της εταιρείας ταυτίζονται με τα δικά τους. Για αυτό, τονίζει ο σύλλογος, η εργοδοσία «αξιοποιεί πρωινά και βραδινά "μίτινγκ" που καλεί τους εργαζόμενους να ταχθούν ενάντια στις απεργίες που πλήττουν τον τζίρο του καταστήματος, απαγορεύει τις συζητήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, περνά τους εργαζόμενους από ψυχολόγο», κλπ.

Ολα αυτά σημειώνει ο Σύλλογος «ένα και μόνο στόχο έχουν: την απρόσκοπτη κερδοφορία της επιχείρησης, η οποία επιτυγχάνεται μόνο με την εξαθλίωση των εργαζομένων, δηλαδή όσο πιο "φτηνός" είναι ο εργαζόμενος τόσο περισσότερα είναι τα κέρδη της εταιρείας».

Η πολυεθνική «Πράκτικερ», μετά τις δεκάδες απολύσεις που πραγματοποίησε τον προηγούμενο χρόνο, επανέρχεται αυτή τη φορά καλώντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν αλλαγή της σύμβασής τους και από 8ωρίτες να γίνουν 6ωρίτες και οι 6ωρίτες να γίνουν 4ωρίτες, με αντίστοιχη βέβαια μείωση των αποδοχών τους. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και η Σωματειακή Επιτροπή στα «Πράκτικερ» καλούν τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, να μην υπογράψουν την βλαπτική τροποποίηση των συμβάσεών τους, αντίθετα να συσπειρωθούν στο σωματείο τους προκειμένου ο κλάδος, κομμάτι του οποίου είναι και οι ίδιοι, «να απαντήσει δυναμικά στον πόλεμο κυβέρνησης και εργοδοσίας».

Τέλος, απλήρωτοι οχτώ μήνες είναι και οι πάνω από 300 εργαζόμενοι της επιχείρησης «Ράδιο Κορασίδης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2013-03-30 00:00:00.0)
«Αξιολογούν» ...τη συνεργασία των εργαζομένων (2012-09-15 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα ενάντια στην εργοδοτική επίθεση (2011-06-02 00:00:00.0)
Μετά τις απολύσεις και οι ατομικές συμβάσεις (2011-02-18 00:00:00.0)
Ζητάει και τα ρέστα από εργαζόμενη μητέρα! (2005-08-18 00:00:00.0)
Συντονισμός δράσης για το ΜΙΝΙΟΝ (1997-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ