Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονίες αμάχων από ΝΑΤΟικούς

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέο ΝΑΤΟικό μακελειό σημειώθηκε το Σάββατο στο Αφγανιστάν, όταν στρατιωτικά στρατεύματα δολοφόνησαν 14 αμάχους και τραυμάτισαν έξι σε αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Χελμάντ. Οπως αναφέρθηκε, τα κατοχικά ελικόπτερα που φέρονται να επενέβησαν για να βοηθήσουν μια βάση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που είχε δεχτεί επίθεση από τους Ταλιμπάν, έπληξαν δύο κατοικίες στην περιοχή Ναουζάντ, σκοτώνοντας, πέντε κορίτσια, επτά αγόρια και δύο γυναίκες.

Ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι εμφανίστηκε να καταδικάζει την επίθεση την οποία χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» και «δολοφονία», επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει οι δυνάμεις κατοχής να σταματήσουν τις «μονομερείς» τους επιχειρήσεις.

«Συγνώμη», κατόπιν έρευνας στην οποία δεν μπόρεσαν να καλύψουν το γεγονός, ζήτησαν και οι κατοχικές δυνάμεις. Την παραδοχή για τους θανάτους αμάχων δημοσιοποίησαν ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ο αντιστράτηγος Ντέιβιντ Ροντρίγκεζ και ο αξιωματούχος των πεζοναυτών Τζον Τούλαν, διαβεβαιώνοντας ότι θα «υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειες».

Παράλληλα, συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων και από μαχητές των Ταλιμπάν. Χτες τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 30 τραυματίστηκαν μετά από διπλή βομβιστική επίθεση στη Χεράτ. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης, ενώ η δεύτερη είχε στόχο τη βάση των «ομάδων ανοικοδόμησης», του ΝΑΤΟ. Ακόμα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι της αφγανικής αστυνομίας και κατοχικοί στρατιωτικοί, ενώ ακόμα εννιά τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τα γραφεία του κυβερνήτη της επαρχίας, με την ευθύνη να αναλαμβάνουν επίσης οι Ταλιμπάν.

Στο Πακιστάν ακόμα 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Μιρανσάχ και ακόμα τέσσερις σκοτώθηκαν σε επίθεση που αποδίδεται στους Ταλιμπάν στην περιοχή Χοστ. Ο πακιστανικός στρατός από την πλευρά του διέρρευσε ότι ξεκινά νέα επιχείρηση εξόντωσης των Ταλιμπάν στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν, μετά και την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στη χώρα την περασμένη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ