Τρίτη 7 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Συνέχιση και ένταση της αντεργατικής φιλομονοπωλιακής πολιτικής

Ο νικητής των εκλογών Πέδρο Πάσος Κοέλιου
Ο νικητής των εκλογών Πέδρο Πάσος Κοέλιου
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Αλλαγή της κυβερνητικής «σκυτάλης» στη συνέχιση και ένταση της φιλομονοπωλιακής αντιλαϊκής αντεργατικής επίθεσης σηματοδότησαν οι πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Πορτογαλία, σε μια στιγμή που ο λαός και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις δυσβάστακτες συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) αναδείχτηκε πρώτο, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και αναμένεται - σε συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα (επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) - να σχηματίσει κυβέρνηση. Συγκεκριμένα έλαβε το 38,63% (+9,5%) των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωσε το 28,05% (-8,5%) και το Λαϊκό Κόμμα το 11,74% (+1,3%).

Ο εκλογικός συνασπισμός Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία (CDU), στον οποίο συμμετέχει το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κόμμα των Πρασίνων και η Δημοκρατική Παρέμβαση συγκέντρωσε το 7,94% (+0,08% και έναν επιπλέον βουλευτή).

Το οπορτουνιστικό «Μπλόκο της Αριστεράς», που ανήκει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε το 5,19% (-4,6%).

Η συμμετοχή έφθασε το 58,9%, στο ίδιο ποσοστό περίπου (59,68%) με ό,τι καταγράφτηκε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το Σεπτέμβρη του 2009.

Τόσο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουν συμφωνήσει ήδη με την τρόικα (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ) στην καρατόμηση εργασιακών, ασφαλιστικών και γενικότερων λαϊκών δικαιωμάτων και τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των μονοπωλίων.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες αποδέχθηκε την εκλογική ήττα του κόμματός του και ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του. Από την πλευρά του ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέδρο Πάσος Κοέλιου διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να γίνει «βάρος για άλλες χώρες οι οποίες μας παραχώρησαν δάνεια... θα εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας και θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας», υποσχόμενος έτσι την ενίσχυση της φιλομονοπωλιακής αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής. Σημείωσε πως θα τιμήσει τη συμφωνία με την τρόικα και προειδοποίησε πως οι «θυσίες» που κάνουν οι Πορτογάλοι θα συνεχιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ