Τρίτη 7 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στο σκοτάδι οι έρευνες για την αιτία της επιδημίας...

BΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Απενοχοποιήθηκαν χτες και τα φύτρα φασολιού μιας φάρμας στο Ιλζεν της Κάτω Σαξονίας (70 χλμ νότια του Αμβούργου), που την Κυριακή είχαν στοχοποιηθεί ως ύποπτα για τη σοβαρή διατροφική επιδημία που πλήττει τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ από το τελευταίο 10ήμερο του Μάη.

Στα 40 δείγματα φύτρων οσπρίων που πάρθηκαν από το αγρόκτημα, τα 23 βρέθηκαν αρνητικά στα τεστ για το νέο υπερτοξικό βακτήριο του είδους Ε.coli που έχει προκαλέσει το θάνατο 22 ατόμων και πάνω από 2.300 κρούσματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων 660 περιπτώσεις του επικίνδυνου Ουραιμικού Αιμολυτικού Συνδρόμου στη Γερμανία. Ωστόσο, το υπουργείο Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας επισήμανε ότι οι εξετάσεις δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθούν σύντομα.

Ως εκ τούτου, κανείς δεν γνωρίζει ως σήμερα ποια είναι η πηγή προέλευσης της επιδημίας που έχει προκαλέσει τόσα κρούσματα και ζημιές πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε αγρότες από την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, καθώς μία από τις μεγαλύτερες αγορές ευρωενωσιακών προϊόντων, η Ρωσία, έχει απαγορεύσει από τα μέσα της περασμένης βδομάδας όλες τις εισαγωγές νωπών λαχανικών από χώρες της ΕΕ.

Οι τεράστιες οικονομικές ζημιές που υφίστανται οι αγρότες σε πολλές χώρες της ΕΕ θα απασχολήσουν τη σημερινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο. Ηδη κάποιοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν προϊδεάσει ότι μελετούν την πιθανότητα παροχής κάποιων αποζημιώσεων, χωρίς εντούτοις να προσδιορίσουν το ποσό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ