Τρίτη 7 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Εύθραυστη αποκλιμάκωση με τον Σάλεχ εκτός χώρας

ΣΑΝΑ'Α.--

Θετικά έχει αντιδράσει, μέχρι στιγμής, η ετερόκλητη αντιπολίτευση στην είδηση της αποχώρησης από τη χώρα του προέδρου Σάλεχ, «για ιατρικούς λόγους» όπως ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Σάλεχ μετέβη την Κυριακή στη γειτονική Σαουδική Αραβία, προκειμένου να υποβληθεί σε ορισμένες επεμβάσεις σχετικά με τραύματα που είχε από την επίθεση με οβίδες στο προεδρικό μέγαρο την Παρασκευή.

Αν και οι συνεργάτες του επιμένουν ότι θα επιστρέψει, πιθανότατα εντός δύο εβδομάδων, η σεναριολογία φουντώνει, καθώς αρκετοί εικάζουν ότι δε θα εγκατέλειπε τη χώρα αν δεν είχε σοβαρά τραύματα και επιπλέον σημειώνουν ότι η Σ. Αραβία, που επιθυμεί αποκατάσταση της ηρεμίας στη γείτονα χώρα και έχει διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμεσολάβηση των χωρών του Κόλπου, δε θα τον αφήσει εύκολα να επιστρέψει στην Υεμένη και να αναζωπυρώσει, έτσι, την ένταση. Παράλληλα, βέβαια, το γεγονός ότι η οικογένεια Σάλεχ κατέχει καίριες θέσεις εξουσίας, π.χ. ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας, περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα.

Τα ηνία της χώρας έχουν, μέχρι νεωτέρας, περάσει στον αντιπρόεδρο Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, με την επιλογή του οποίου δε διαφώνησε, σε γενικές γραμμές, το μεγαλύτερο τμήμα της αντιπολίτευσης. Τον Χάντι έσπευσε, πάντως, να επισκεφτεί ο Αμερικανός πρέσβης στη Σάνα'α, Τζέραλντ Μάικλ Φαϊαρστάιν. Το περιεχόμενο της συζήτησής τους δεν έγινε γνωστό, αλλά η Ουάσιγκτον είχε, εδώ και καιρό, προσεγγίσει και δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αντιλαμβανόμενη ότι το συμφέρον της είναι να αποδεχτεί ότι ο, πάλαι ποτέ, «καλός της σύμμαχος» δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Τα τελευταία δύο 24ωρα, η κατάσταση στη Σάνα'α είναι σχετικά ήρεμη και ισχύει ανεπίσημη κατάπαυση πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις του Σάλεχ και στους ενόπλους του φυλάρχου σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμαρ.

Την άμεση εξεύρεση πολιτικής λύσης στη βάση της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ζήτησαν από κοινού η Γερμανίδα Καγκελάριος, ο Γάλλος Πρόεδρος, οι πρωθυπουργοί Ιταλίας, Ισπανίας, Βρετανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ