Τρίτη 7 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αληθινά πυρά κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών

Είκοσι τρεις νεκροί και περισσότεροι από 300 τραυματίες ο απολογισμός κατά τη συριακή τηλεόραση

Με τα όπλα αντιμετώπισε ο ισραηλινός στρατός τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, στην ισραηλινο-συριακή μεθόριο
Με τα όπλα αντιμετώπισε ο ισραηλινός στρατός τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, στην ισραηλινο-συριακή μεθόριο
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Από αίμα βάφτηκε, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες, η μεθόριος ανάμεσα στη Συρία και στο Ισραήλ, στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν. Και πάλι, ο ισραηλινός στρατός απάντησε με αληθινά πυρά για να σταματήσει κύματα Παλαιστινίων διαδηλωτών που προσπαθούσαν άοπλοι να διασχίσουν τη συνοριακή γραμμή και να εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την 44η επέτειο από τον Πόλεμο των έξι ημερών, το 1967. Η πρώτη φορά ήταν στην επέτειο της «Νάκμπα», της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

Η συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη νοσοκομειακές πηγές, μετέδωσε ότι οι νεκροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα και ένα παιδί, είναι 23 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 350. Ο ισραηλινός στρατός ανταπάντησε ότι γνωρίζει μόνο για 15 τραυματισμούς και ότι κάποια στιγμή σημειώθηκε έκρηξη που οφείλεται σε ανατίναξη συριακής νάρκης στη μεθόριο.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Δυτική Οχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός απάντησε με γκλομπς και δακρυγόνα.

Η ισραηλινή ηγεσία κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι οργανώνει τις κινητοποιήσεις για ν' αποπροσανατολίσει από τα αιματηρά τεκταινόμενα στο εσωτερικό της. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προχώρησε περαιτέρω, υποστηρίζοντας ότι «οι προσπάθειες παραβίασης συνόρων αποδεικνύουν ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του Ισραήλ». Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ απηύθυνε νέα έκκληση να γίνει δεκτό στον ΟΗΕ ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα όρια πριν από τον πόλεμο του '67.

Ανησυχία για τον αριθμό των νεκρών εξέφρασαν Ουάσιγκτον, Μόσχα και ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ