Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 53
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κλιμακώνονται στρατιωτικές και διπλωματικές πιέσεις

TΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την «αποφασιστικότητά» τους να «συνεχίσουν για όσο χρειάζεται» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης διατύπωσαν, εκ νέου, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου τους στις Βρυξέλλες. Εκτιμούν ότι ο «Καντάφι θα πρέπει να προετοιμάζεται να εγκαταλείψει την εξουσία» αν και τόσο ο ΓΓ της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, όσο και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, ναύαρχος Μάικ Μιούλεν, συμφωνούσαν, ξεχωριστά, ότι «η αποχώρηση είναι βέβαιη, αλλά όχι το πότε θα γίνει».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ράσμουσεν, σήμερα, αναμενόταν να ζητήσει πιεστικά ενεργότερη συμμετοχή από περισσότερα μέλη. Κατά τις ίδιες πηγές, οι «βολές» αφορούν τις Γερμανία - Πολωνία (που δε συμμετέχουν καθόλου) και τις Ισπανία - Τουρκία, που συμμετέχουν περιορισμένα. Από την άλλη, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του (που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ) θα συνεχίσει να συμμετέχει στις επιχειρήσεις (υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Σουηδία συμμετέχει στρατιωτικά σε επιχείρηση).

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται, στο μεταξύ, στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Στη Βεγγάζη, μετά το Ρώσο ειδικό απεσταλμένο, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, έφτασε, χτες, και η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Τρινιδάδ Χιμένεθ. Ο Μαργκέλοφ δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει με τον Καντάφι συμπληρώνοντας ότι το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο (με το οποίο συναντήθηκε) δεν έχει αντίρρηση να συνομιλήσει με την Τρίπολη, αποφεύγοντας να αναφερθεί συγκεκριμένα στον Καντάφι. Η Χιμένεθ, από την άλλη, επανέλαβε ότι για τη Μαδρίτη το Συμβούλιο είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού και δεσμεύτηκε, γενικόλογα, για παροχή βοήθειας.

Αναζωπύρωση μαχών

Μπαράζ ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών έπληξε και την προχτεσινή νύχτα την Τρίπολη, προκαλώντας, όπως ανακοίνωσαν οι λιβυκές αρχές, 31 απώλειες αμάχων, κάτι που δεν επιβεβαιώνει η συμμαχία. Ταυτόχρονα, οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν περικυκλώσει τη Μιζράτα και βομβαρδίζονται, ήδη, τα προάστιά της (10 νεκροί, 26 τραυματίες) σε μια προσπάθεια γενικής ανακατάληψης.

  • Την αναγκαιότητα ανάληψης περισσότερων μέτρων για τη διάσωση των Αφρικανών μεταναστών από πλευράς της ΕΕ, την οποία κατηγόρησε ότι ακολουθεί μια πολιτική που συχνά οδηγεί στο ν' αφεθούν οι μετανάστες να πνίγονται αβοήθητοι, επισημαίνει σε άρθρο του σε ειδική ιστοσελίδα ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ