Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιθέσεις

ΠΕΣΑΒΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Περισσότεροι από 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε αμερικανική επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή των φυλών του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, που εξακολουθούν - παρά τις δηλώσεις τους - να καλύπτουν τις αμερικανικές επιθέσεις στο έδαφός τους, οι νεκροί ήταν «Ταλιμπάν» και οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης «μαχητών» στην περιοχή του Ουαζιριστάν. Τη σύνδεση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν, με το Πακιστάν και τη διεύρυνση του πολέμου υπερασπίστηκε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Καμπούλ, Ράιαν Κρόκερ, ισχυριζόμενος ότι «το κλειδί του αφγανικού προβλήματος βρίσκεται στην πρόοδο που θα μπορούσε να επιτευχθεί στην ασφάλεια του γειτονικού Πακιστάν». Ο Αμερικανός διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ σέβονται «την παράδοση της ανεξαρτησίας των Αφγανών», τονίζοντας ωστόσο και παρά τις δηλώσεις περί αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ότι «οι προκλήσεις παραμένουν τεράστιες» και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά...

Την ίδια στιγμή ο νούμερο δύο στην ιεραρχία της «αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, καλεί σε κλιμάκωση του ιερού πολέμου, της τζιχάντ, με αύξηση των επιθέσεων έως ότου «εκδιωχθούν οι εισβολείς από τη γη των μουσουλμάνων».

Στις ΗΠΑ έκθεση του Κογκρέσου επισημαίνει ότι ακόμα και αν αποσυρθούν τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εξασφαλίσει ανάπτυξη και «οικονομική στήριξη» στο Αφγανιστάν, προκειμένου «να μην καταρρεύσει η οικονομία», προετοιμάζοντας επί της ουσίας το επόμενο στάδιο της κατοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ