Τετάρτη 15 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διευρύνονται οι επιχειρήσεις στην τουρκική μεθόριο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη Μααράτ αλ Νουμάν βρίσκονται τα συριακά στρατεύματα μετά από τις τριήμερες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη γειτονική πόλη Τζισρ αλ Σουγκούρ, όπου στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας αναφέρθηκε ο θάνατος 123 στρατιωτών. Το Τζισρ αλ Σουγκούρ είναι «πλήρως υπό έλεγχο» υποστήριζαν οι συριακές αρχές συμπληρώνοντας ότι ανάλογες επιχειρήσεις θα γίνουν από ώρα σε ώρα και στο Μααράτ αλ Νουμάν.

Αντικαθεστωτικές πηγές κατήγγειλαν το στρατό ότι ακολουθεί τακτική «καμένης γης», καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του, από σπίτια μέχρι τις καλλιέργειες. Κατά τις ίδιες πηγές, συνολικά, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.400 πολίτες αλλά και τουλάχιστον 300 μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας στις συγκρούσεις που σημειώνονται στη χώρα από τα μέσα Μάρτη και κατά την εκδοχή της συριακής ηγεσίας αποτελούν έργο «ενόπλων συμμοριών που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας». Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει μαρτυρία Σύρου συνταγματάρχη που πέρασε στην Τουρκία, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχουν σημειωθεί συγκρούσεις εντός του στρατού και υπάρχουν λιποταξίες.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Σύροι αναζητούν καταφύγιο είτε στην ύπαιθρο κοντά στην τουρκική μεθόριο είτε στο ίδιο το τουρκικό έδαφος. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, ήδη, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που έχει αναζητήσει καταφύγιο στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί από την Ερυθρά Ημισέληνο έχει ξεπεράσει τις 7.000. Εκτιμούν, όμως, ότι πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς εκατοντάδες διασχίζουν τη μεθόριο παρανόμως.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι πιέσεις προς τη Δαμασκό εντείνονται με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν να μιλά για «τρομακτική αντίδραση της συριακής ηγεσίας απέναντι στο λαό της», επαναλαμβάνοντας την έκκληση για είσοδο ανθρωπιστικών αποστολών στη χώρα και το Λευκό Οίκο να καταδικάζει «με τον ισχυρότερο τρόπο την απαράδεκτη βία». Παράλληλα, στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τη Γαλλία να προσπαθεί να πείσει Ινδία, Βραζιλία και Ν. Αφρική να υποστηρίξουν το καταδικαστικό, για τη Συρία, ψήφισμα που εισηγήθηκε μαζί με τις Βρετανία και Πορτογαλία και αντιδρούν επίσης η Ρωσία και η Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ