Τετάρτη 15 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Συνέχεια των συγκρούσεων

Γερμανία και Καναδάς αναγνώρισαν το Εθνικό Συμβούλιο ως εκπρόσωπο του λιβυκού λαού

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ._

Αρκετά χιλιόμετρα προς τα δυτικά της Μιζράτα, κοντά στην πόλη Ζιλτάν, προώθησαν το μέτωπο των συγκρούσεών τους με το στρατό που παραμένει πιστός στον συνταγματάρχη Καντάφι, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών μετά από αρκετές ημέρες μαχών. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους ίδιους, δεν προτίθενται, προς το παρόν, να επιτεθούν στην Ζιλτάν, «λόγω των εκεί φιλικών φυλών» και θα περιμένουν να αντιδράσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης. Από την άλλη, οι δυνάμεις του Καντάφι έπληξαν διυλιστήριο στη Μιζράτα, στερώντας, έτσι, από τους αντικαθεστωτικούς τον εύκολο ανεφοδιασμό σε καύσιμα. Την ίδια ώρα, σχετική ηρεμία επικρατούσε στην Τρίπολη, όπου επλήγη περιοχή κοντά στο συγκρότημα του Καντάφι, αλλά και στην περιοχή των Δυτικών Ορέων μετά από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς του Σαββατοκύριακου.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Γερμανία και ο Καναδάς προχώρησαν στην αναγνώριση του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου ως εκπροσώπου του λιβυκού λαού αποδίδοντάς του νομιμοποίηση. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από την πλευρά της, δεν προχώρησε σε ένα τέτοιο βήμα αλλά άσκησε πιέσεις σε όσους Αφρικανούς ηγέτες συνάντησε κατά τη διάρκεια περιοδείας της στην Αφρική, «να εγκαταλείψουν πλέον τον Καντάφι».

Ο ίδιος ο Λίβυος ηγέτης, πάντως, εμφανίστηκε ήρεμος στην τηλεόραση να παίζει σκάκι. Οι ΝΑΤΟικοί επιτελείς αλλά και οι κυβερνήσεις των χωρών που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Λιβύης υποστηρίζουν ότι «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση» για την αποχώρηση Καντάφι από την εξουσία. Εντούτοις, όπως επεσήμαινε ο επικεφαλής του βρετανικού ναυτικού, ναύαρχος σερ Μαρκ Στάνχοουπ, αν διαρκέσουν περισσότερο από έξι μήνες οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να ανασχεδιαστούν και να επανεξεταστούν οι στόχοι, «γιατί, ήδη, το κόστος είναι δυσβάσταχτο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ