Παρασκευή 17 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Τσάκισμα του λαού το μεγάλο «στοίχημα»

Ελεγχόμενες κόντρες για να ενσωματωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και να εμπεδωθεί η συναίνεση στη βαρβαρότητα

Μία είναι η απάντηση στην κοροϊδία και τους εκβιασμούς κυβέρνησης - πλουτοκρατίας: Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την ανατροπή τους
Μία είναι η απάντηση στην κοροϊδία και τους εκβιασμούς κυβέρνησης - πλουτοκρατίας: Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την ανατροπή τους
Μια διαρκή επιχείρηση αποπροσανατολισμού και τρομοκράτησης του λαού, με στόχο να τον υποτάξει στα νέα βάρβαρα μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος», στήνει η κυβέρνηση, με τη συνδρομή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ. Με μοιρασμένους ρόλους, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν και χτες ένα τεχνητό εσωκομματικό κλίμα έντασης, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού απέναντι στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική.

Το χτεσινό σκηνικό ξεκίνησε με παραιτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κλιμακώθηκε με δηλώσεις που αμφισβητούσαν τη θέση του Γ. Παπανδρέου και κατέληξε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη «νέα» κυβέρνηση που θα προκύψει μετά το σημερινό ανασχηματισμό και τον πρωθυπουργό να δηλώνει αποφασισμένος να κλιμακώσει τον πόλεμο ενάντια στα λαϊκά στρώματα.

Στο μεσοδιάστημα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν επί της αρχής το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εγκρίνοντας τον πυρήνα της κυβερνητικής στρατηγικής, την οποία ενιαία υπηρετούν και προωθούν.

Η «νέα» κυβέρνηση - η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί σήμερα στις 9 το πρωί και θα ορκιστεί στη 1 μ.μ. - θα χρησιμοποιήσει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σαν εφαλτήριο σκληρότερης επίθεσης ενάντια στο λαό, με τις εξής στρατηγικές επιδιώξεις:

  • Πρώτο, να κερδίσει «πολιτικό χρόνο», προκειμένου να ψηφίσει το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», να θέσει σε εφαρμογή τα νέα βάρβαρα μέτρα και παράλληλα να υπογράψει τη νέα ληστρική δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
  • Δεύτερο, να μετατοπίσει το επίκεντρο της προσοχής των λαϊκών στρωμάτων από την τραγική κατάσταση που βιώνουν, σε ένα ελεγχόμενο εσωκομματικό παιχνίδι με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η προληπτική εξουδετέρωση ενδεχόμενων αντιδράσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενόψει της ψήφισης του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος».
  • Τρίτο, να προετοιμαστεί το έδαφος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όποτε κριθεί αναγκαίο από τα κυβερνητικά επιτελεία και ταυτόχρονα να ωριμάσει στις λαϊκές συνειδήσεις η «αναγκαιότητα» που έχει το κεφάλαιο για κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ο ένας έκοβε, ο άλλος έραβε

Μετά την προχτεσινή απόπειρα του πρωθυπουργού να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, χτες παραιτήθηκαν από το βουλευτικό αξίωμα οι Γ. Φλωρίδης και Εκτ. Νασιώκας, χωρίς να θίγεται η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Τη θέση του Γ. Φλωρίδη που παραιτήθηκε από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κιλκίς θα καταλάβει ο Γ. Φραγγίδης και του Εκτ. Νασιώκα, βουλευτή Λάρισας, θα αναλάβει η Β. Αλεξανδρίδου.

Ο Γ. Φλωρίδης, στην ανακοίνωση παραίτησης, ανέφερε ότι οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «στάθηκαν για μία ακόμα φορά κατώτερες των εθνικών περιστάσεων». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Εκτ. Νασιώκας, από το βήμα της Βουλής, ανέφερε: «Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω, για να ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο στο πολιτικό σύστημα».

Ακολούθησε καταιγισμός ετερόκλητων δηλώσεων από βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης. Στελέχη προσκείμενα στον πρωθυπουργό έκαναν λόγο για «αποστασία» και «οργανωμένο σχέδιο ανατροπής» του Γ. Παπανδρέου, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε «συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης». Στον αντίποδα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έθεταν θέμα «ελλείμματος στη διακυβέρνηση της χώρας», αμφισβητούσαν ανοιχτά τον πρωθυπουργό, ζητούσαν έμμεσα την παραίτησή του, εκλογές ή «κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου ανέλαβε την πρωτοβουλία σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με τη συγκέντρωση 32 υπογραφών βουλευτών, αίτημα που έκανε άμεσα δεκτό ο πρωθυπουργός. Πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με κορυφαίους υπουργούς. Στις συναντήσεις υπήρξε πλήρης στήριξη του πρωθυπουργού και συμφωνία, τόσο για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, όσο και για τις νέες θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα. «Η κατάσταση εκτονώθηκε μετά τις συναντήσεις», σημείωναν με νόημα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στις εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών και ζήτησε από τους βουλευτές να «τον στηρίξουν για να τους στηρίξει», καλώντας να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη νέα κυβέρνηση. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στις παρεμβάσεις τους, εντόπισαν «πρόβλημα στη λειτουργία της κυβέρνησης», κατηγόρησαν ανέξοδα τον πρωθυπουργό ότι «πολιτευόταν με παρέες» και διαμαρτυρήθηκαν για τις «αστοχίες του οικονομικού προγράμματος», δηλαδή για την αποτυχία να λεηλατηθεί αποτελεσματικότερα ο ελληνικός λαός.

Δένουν χειροπόδαρα το λαό

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα «στοιχήματα» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι τρία:

-- Η αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση.Με την απαρέγκλιτη τήρηση του μνημονίου και του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος».

-- Η προώθηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα.Η προώθηση, δηλαδή, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την ισοπέδωση των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

-- Η διαμόρφωση συνθηκών στη διεθνή σκακιέρα και στην ΕΕ, ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που σήμερα την ταλανίζουν.Η διαμόρφωση, δηλαδή, όρων που θα εξασφαλίσουν στην ελληνική πλουτοκρατία την όσο δυνατή μικρότερη ζημιά από την καταστροφή κεφαλαίου μέσα στην κρίση και την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησής της με νέα κεφάλαια.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για μία «συμφωνία μαμούθ με την ΕΕ για τη συλλογική διαχείριση του ελληνικού χρέους», υπονοώντας το νέο δάνειο που ετοιμάζεται να υπογράψει και προαναγγέλλοντας το νέο μνημόνιο που έρχεται σε βάρος του λαού. Κυβερνητικές πηγές ανέβαζαν χτες το ύψος του δανείου στα 120 δισ. ευρώ!

Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Α. Μέρκελ σχετικά με το νέο δάνειο, αναφέροντας ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες και συνεχίζονται». Το Βερολίνο επιβεβαίωσε τη συνομιλία και σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία η Α. Μέρκελ σημείωσε ότι θα «παράσχει στήριξη» στον Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός «δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ», ενώ κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι «καταρχήν πρόθεση της Γερμανίας είναι να στηρίξει την Ελλάδα για το νέο δάνειο». Εξελίξεις ως προς τα νέα ληστρικά για το λαό δάνεια αναμένονται και σήμερα, κατά τη συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.

Αντιλαϊκή ομοφωνία

Στην ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις συντονισμένες προσπάθειές του για την επίτευξη «εθνικής συνεννόησης», που έφτασαν ένα βήμα πριν από τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «διαχειρίστηκε την προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους». Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει ότι «θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή διακομματική συνεννόηση», και παρουσίασε την «πλατφόρμα συνεργασίας».

«Η αλλαγή του εκλογικού νόμου και των οικονομικών των κομμάτων, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η αλλαγή του φορολογικού, οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό χώρο, οι αποκρατικοποιήσεις» μπορούν να αποτελέσουν «πεδίο κοινής συνεργασίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις ανατροπές που επιδιώκει το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης για να θωρακίσει το αστικό σύστημα. Προκαλώντας τα λαϊκά στρώματα, αναγνώρισε ότι υπάρχει «οργή στην κοινωνία», ισχυριζόμενος όμως ανενδοίαστα ότι «και ο ίδιος οργίζεται», αλλά «τώρα όμως είναι η ώρα που δεν πρέπει να κάνουμε πίσω».

Στήριξη στις επιλογές της κυβέρνησης έδωσε η πλειοψηφία των ομιλητών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, όπου μίλησαν 51 βουλευτές. Εκτός από την Βάσω Παπανδρέου, που επιτέθηκε προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου για τις επιλογές του, οι υπόλοιποι βουλευτές κινήθηκαν σε ανώδυνες και επιμέρους παρατηρήσεις, όπως, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο ή ότι δεν υπάρχει σωστή επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφορικά με το θέμα που ξέσπασε χτες το πρωί με τις παραιτήσεις δύο βουλευτών και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, οι μεν υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου κινήθηκαν στο πλαίσιο ότι δηλώσεις «αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος» δε βοηθάνε ειδικά στην τρέχουσα περίοδο, ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριζαν ότι ακραίες δηλώσεις υποστηρικτών του πρωθυπουργού περί «νέας αποστασίας» είναι απαράδεκτες.

Φόβος για τη δύναμη του λαού

Η Β. Παπανδρέου απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του για τα όσα έγιναν προχτές με την προωθούμενη «οικουμενική κυβέρνηση» - τα οποία είπε ότι «δεν τα καταλαβαίνω» -, του συνέστησε να μην κυβερνάει με παρέες, αλλά με κυβερνητική επιτροπή, και είπε ότι εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση η ανασχηματισμένη κυβέρνηση θα είναι σύντομη αφού, όπως ανέφερε, θα αναγκαστούμε να «συρθούμε σε εκλογές», τις οποίες «πρέπει να αποφύγουμε εάν μπορούμε να τις αποφύγουμε». Επιτέθηκε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «ένα σύνολο κινήσεων και πολιτικών που μας έφτασε στο σημερινό σημείο» και για «απίθανη κοροϊδία» για 18 μήνες, με τη στήριξη του Γ. Παπανδρέου.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στην Β. Παπανδρέου και ισχυρίστηκε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι συνεχής και δύσκολη, αλλά «δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση». Είπε ακόμα ότι στην ΕΕ γίνεται σήμερα προσπάθεια «οργανωμένης διευθέτησης του δημοσίου χρέους», με άλλα λόγια αναζητείται ο τρόπος για την προώθηση της οργανωμένης χρεοκοπίας.

Κατήγγειλε τα ΜΜΕ για «ανελέητη κινδυνολογία» (!), είπε ότι θα συνεχίσει να καλεί τη ΝΔ να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης και γενικά και αόριστα ανέφερε ότι εξωθεσμικά κέντρα θέλουν αδύναμους πολιτικούς θεσμούς και κάποιοι προωθούν παράξενες λύσεις, όπως κυβερνήσεις τεχνοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ