Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Αντίσταση στο ξεπούλημα

Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της διοργανώνεται στην Κόρινθο αύριο, Πέμπτη, 25 του Γενάρη, από τους ναυτεργάτες της

Σε παγκορινθιακό συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη, 25 του Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στα Περιβολάκια, καλεί το Σωματείο Ναυτικών Διώρυγας Κορίνθου «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ», ενώ θα προχωρήσει και σε καθιστική διαμαρτυρία στις 31 του Γενάρη έξω από το υπουργείο Οικονομικών (μέρα ανοίγματος των προσφορών για το ξεπούλημα της Διώρυγας). Από την άλλη η διοίκηση της εταιρίας, συνεχίζοντας τις προσπάθειες τρομοκράτησης των εργαζομένων, προχώρησε χτες στην απόλυση ενός λοστρόμου, που είχε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

«Ο ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας είναι η μόνη απάντηση στην κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ασυδοσίας του κεφαλαίου», επισημαίνει σε ανακοίνωση η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, ενώ και η ΓΣΕΕ σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας επισημαίνει ότι τα προβλήματα της Διώρυγας θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΝΕ τονίζει ότι η αγωνιστική στάση του Σωματείου των Ναυτικών, η καθολική αντίθεση των εργαζομένων στη Διώρυγα και του κορινθιακού λαού κατάφεραν να αναστείλουν το ξεπούλημά της μέχρι τώρα.

«Το σύρσιμο του Σωματείου των Ναυτικών στα δικαστήρια, στο Αυτόφωρο, στα κρατητήρια, η επιστράτευση μηχανισμών απεργοσπασίας και καταστολής δεν τσάκισαν τον αγώνα τους για το ψωμί και τη ζωή», σημειώνει, και συμπληρώνει: «Η εργατική τάξη του νομού έχει μόνο έναν δρόμο να διαλέξει για να αντιπαλέψει τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου και των κομμάτων που τη στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ): Το δρόμο της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης, της πρωτοπόρας δράσης για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου και την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, προς όφελος των εργαζομένων της χώρας».

Καταλήγοντας, καλεί την εργατική τάξη του νομού, τα λαϊκά στρώματα, να εκφράσουν τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους της Διώρυγας, στους διωκόμενους ναυτικούς, να περιφρουρήσουν τη δημόσια περιουσία, που απαξιώνει η κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, να εναντιωθούν στο ξεπούλημα της Διώρυγας, στον εργασιακό μεσαίωνα και να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

Στην επιστολή της η ΓΣΕΕ προς τους υπουργούς, σχετικά με την κατάσταση της Διώρυγας, σημειώνει ότι «υπάρχουν εμφανή ρήγματα, τεράστιες σπηλαιώσεις και καταπτώσεις εκατοντάδων και χιλιάδων κυβικών με ασυνήθιστη συχνότητα. Από τη διεύθυνση της εταιρίας επιχειρούνται εμβαλωματικές λύσεις αλλά και προσπάθειες μετακύλησης των ευθυνών στους εργαζόμενους. Η προσπάθεια της διεύθυνσης της Διώρυγας να αντικαταστήσει τους εργαζόμενούς της με εργολάβους, καταβάλλοντας ασυγκρίτως μεγαλύτερες οικονομικές αποζημιώσεις, παρακάμπτοντας το τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας, μας φοβίζει και ελπίζουμε να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις με ατυχήματα και θύματα».

Επισημαίνει ακόμη ότι μετά από επιτόπιες παρατηρήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και σύμφωνα με μελέτες ειδικών, διαπιστώνεται ότι τα προβλήματα της διώρυγας «είναι πολλά και δυσεπίλυτα». Το βασικό πρόβλημα, τονίζει, «αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων στην εταιρία, εργαζομένων και επιβατών διερχόμενων πλοίων, την ασφάλεια των εμπορευμάτων και των πλοίων».

Τέλος, η ΓΣΕΕ προτείνει δημιουργία φορέα που θα πιστοποιεί, θα βεβαιώνει και θα δίνει άδεια εργασιών και διέλευσης πλοίων. Αποφεύγει όμως να αναφερθεί στην ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας, τονίζοντας ότι θα στηρίξει τα «εύλογα» αιτήματα των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν την κατάληψη (2001-05-26 00:00:00.0)
«Οχι » στην ιδιωτικοποίηση (2001-05-12 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα (2001-01-19 00:00:00.0)
Απαιτούν εγγυήσεις οι εργαζόμενοι (2000-12-05 00:00:00.0)
Αντιστέκονται στον αυταρχισμό (2000-12-02 00:00:00.0)
Απεργία σήμερα και αύριο στη Διώρυγα Κορίνθου (1999-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ