Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο Σύνταγμα για το... Σύνταγμα!

  Μεγάλη συναυλία στις 29 Γενάρη 2001 κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος

«Στο Σύνταγμα τραγουδάμε για το Σύνταγμα». Με αυτό το σύνθημα οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος πραγματοποιούν τη Δευτέρα 29 Γενάρη στις 7 το απόγευμα μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών. Στη συναυλία έχουν δηλώσει συμμετοχή ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Μαρίζα Κωχ, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μελίνα Κανά, η Αναστασία Μουτσάτσου, η Μαρίνα Σκιαδαρέση, ο Δημήτρης Υφαντής, ο Βαγγέλης Γερμανός, καθώς και τα συγκροτήματα Active Member, Magic de Spell, Οναρ, Ονειροπαγίδα, Βαβυλώνα, ενώ αναμένεται η συμμετοχή και άλλων ακόμη καλλιτεχνών.

Χτες οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις, έδωσαν συνέντευξη Τύπου όπου μεταξύ άλλων σημειώθηκε πως «η κυβέρνηση με τη βοήθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε προς ψήφιση μια νέα πρόταση για το άρθρο 24, που κάνει τις επιδιώξεις κάθε κερδοσκόπου, καταστροφέα, εμπρηστή, καταπατητή και σφετεριστή δημόσιων και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων να ωχριούν μπροστά της». Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο δημοσιογράφος Αντ. Καρκαγιάννης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η δημόσια γη αποτελεί πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει τις ένοχες πελατειακές σχέσεις της εξουσίας.

«Το άρθρο 24 μέχρι σήμερα το έχουν κουρελιάσει. Το μεγάλο του εμπόδιο ήταν ο ρόλος του Συμβουλίου της Επικρατείας και γι' αυτό προσπαθούν να περιορίσουν το ρόλο του», τόνισε ο Χ. Σμυρνιώτης εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας.

Παίρνοντας το λόγο η Βέρα Καραγιάννη εκ μέρους της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να ικανοποιήσει τον πελατειακό της κύκλο αφενός και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αφετέρου, δίνοντας διπλό χτύπημα τόσο στο περιβάλλον όσο και στη δημοκρατία. Ακόμη αναφέρθηκε στο ρόλο που πρέπει να παίξει έστω και τώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση και κάλεσε σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και 24 μέλη του Δικτύου Κινήσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 7 το απόγευμα, ενώ το Σάββατο 27 Γενάρη στις 6 το απόγευμα θα γίνει στο Πολυτεχνείο συγκέντρωση οικολογικών οργανώσεων.

Προσκλητήριο του ΕΚΑ

Κάλεσμα προς τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αθήνας να πάρουν μέρος μαζικά στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ενάντια στην αντισυνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές των κομμάτων, έστω και την τελευταία στιγμή, να μην ψηφίσουν την τροποποίηση του άρθρου 24 και να αναλογιστούν τις βαρύτατες συνέπειες που θα έχει στα δάση και γενικότερα στο φυσικό περιβάλλον.

Στην ανακοίνωση το ΕΚΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι: «Δυστυχώς παρά τις δεσμεύσεις της στους φορείς για υιοθέτηση των προτάσεών τους στα θέματα της έγκαιρης πρόληψης και δασοπροστασίας, όχι μόνο δεν επανεξέτασε τη δασική πολιτική, αλλά αντίθετα προχωράει στη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Με τις μεταβολές που προτείνονται στον ορισμό των δασών και των δασικών εκτάσεων κινδυνεύουν να οικοπεδοποιηθούν πάνω από60εκατομμύρια στρέμματα, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το δασικό πλούτο της χώρας μας και ικανοποιώντας παράλληλα τα συμφέροντα όλων εκείνων που επιθυμούν και επιδιώκουν την οικοπεδοποίηση των δασών».

  • Συγκέντρωση για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε προχτές στο Δημαρχείο Βόλου από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, τις τοπικές ενώσεις λειτουργών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλων οικολογικών οργανώσεων της περιοχής. Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «οι αλλαγές που δρομολογούνται στο άρθρο 24 του Συντάγματος οδηγούν σε ευθεία οικοπεδοποίηση των δασών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ