Σάββατο 25 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
Αναδρομή στους αγώνες για ισοτιμία και κοινωνική απελευθέρωση

Να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη των αγώνων του εργατικού και του γυναικείου κινήματος κάλεσε τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών ο Σύλλογος της ΟΓΕ

Με τρόπο διαφορετικό από το συνηθισμένο, με σύμμαχο την ιστορία και όπλο την τέχνη, απευθύνθηκε στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά «Η Πρόοδος» (μέλος της ΟΓΕ). Ο πεζόδρομος του Ε' Διαμερίσματος γέμισε ασφυκτικά από εργαζόμενες και εργαζόμενους, νέες μητέρες και νεολαία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και βρέθηκαν εκεί την περασμένη Τετάρτη για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση με θέμα τις κατακτήσεις των γυναικών στον 20ό αιώνα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης λειτούργησε ιδιαίτερος χώρος όπου τα παιδιά ζωγράφισαν, έπαιξαν και απασχολήθηκαν δημιουργικά με τη βοήθεια παιδαγωγών.

«Τίποτα δε χαρίζεται! Οι κατακτήσεις έρχονται πάντα με αγώνες»: με το σύνθημα αυτό, το πανό μπροστά στην εξέδρα συμπύκνωνε με τρόπο εύστοχο το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Γιατί πραγματικά όλες οι κατακτήσεις που γνώρισαν οι γυναίκες ήρθαν σαν αποτέλεσμα των σκληρών και μακρόχρονων αγώνων του εργατικού και του γυναικείου κινήματος. Οπως τόνισε η Ντίνα Πέτρου, πρόεδρος του συλλόγου, σε αυτές τις κατακτήσεις επιτίθενται σήμερα η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, με στόχο τη δημιουργία πάμφθηνων εργαζόμενων και την ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου. Κάλεσε τις γυναίκες να συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία «κάτω από τις σημαίες της κοινωνικής συμμαχίας», κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ. Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι γυναίκες του Συλλόγου που παρουσίασαν την αναδρομή σε μια σειρά σταθμούς της πάλης των γυναικών και συνολικά των εργαζομένων, μέσα από κείμενα που επιμελήθηκαν οι ίδιες, λογοτεχνικά αποσπάσματα, μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό, ποιήματα και τραγούδια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε μια από τις πρώτες απεργίες εργατριών στην Ελλάδα που ξέσπασε στον Πειραιά, στις 13 Απρίλη του 1892, από τις εργάτριες της υφαντουργίας «Αδελφών Ρετσίνα». Η μείωση της αμοιβής τους κατά 20% οδήγησε πολλές από τις εργάτριες που μέχρι τότε πίστευαν πως είναι μάταιο «να τα βάζεις με τους δυνατούς» να κάνουν την «αποκοτιά» να τα βάλουν με τα αφεντικά και να μην πιάσουν δουλειά, να πάνε στη συγκέντρωση και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους. Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν οι γυναίκες του συλλόγου, βασισμένο στον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου και άλλα ποιήματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος στον Πειραιά, καθώς και άλλοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίμησε τα 40 χρόνια της ΟΓΕ (2016-10-12 00:00:00.0)
Η συμβολή των γυναικών στην ταξική πάλη του Πειραιά (2016-03-25 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την 8η Μάρτη (2014-03-07 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα (2013-03-05 00:00:00.0)
Κάθε σύλλογος και ομάδα πυρήνας οργάνωσης της πάλης (2011-06-26 00:00:00.0)
Φωτίζει για τους σημερινούς αγώνες των γυναικών (2011-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ