Τρίτη 5 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Η Βουλή παρέπεμψε τον Α. Τσοχατζόπουλο

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το αν η υπόθεση θα οδηγηθεί σε Ειδικό Δικαστήριο

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, στο Δικαστικό Συμβούλιο (προθάλαμος του Ειδικού Δικαστηρίου) αποφάσισε την Παρασκευή η Βουλή, όπου συζητήθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη, σε σύνολο 242 βουλευτών, υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 216 βουλευτές, 9 καταψήφισαν, ενώ υπήρξαν 7 «παρών», 6 άκυρα και 4 λευκά. Υπέρ της παραπομπής του Α. Τσοχατζόπουλου τάχθηκε το ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για ουσιαστική και όχι περιοριστική διερεύνηση του σκανδάλου.

Για «διαχρονική είναι η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο θέμα των εξοπλισμών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων», έκανε λόγο, παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι αυτά «δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά υπηρετούν ανάγκες του ΝΑΤΟ». Επίσης, τόνισε ότι «σκάνδαλο αποτελεί η συρρίκνωση, η συνειδητή απαξίωση της πολεμικής και αμυντικής βιομηχανίας, των αμυντικών συστημάτων, των ναυπηγείων, της ΠΥΡΚΑΛ, της ΕΛΒΟ». Σχολιάζοντας πολιτικά τη διαδικασία, έκανε λόγο για «συστηματική προσπάθεια και μεθόδευση να περιοριστεί η ευθύνη μόνο σε έναν υπουργό» και αναρωτήθηκε ρητορικά: «Αλήθεια, μόνος του τα αποφάσισε όλα αυτά; Το ΚΥΣΕΑ δεν πήρε τις ανάλογες αποφάσεις;».

Για ξεκάθαρη στόχευση «να περιοριστεί η έκταση του σκανδάλου, το μέγεθός του, όσον αφορά τα αδικήματα και τα πρόσωπα», έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, που συμμετείχε στην Εξεταστική. Αναφέρθηκε μάλιστα σε καταθέσεις μαρτύρων, σύμφωνα με τις οποίες «είναι αν όχι ανέφικτο, πάντως πολύ αμφίβολο αν θα μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμοί ή να διερευνηθεί ποιοι βρίσκονται πίσω από off shore εταιρείες και άλλους τέτοιους μηχανισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ