Τρίτη 5 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Διακινούν επικίνδυνα τρόφιμα

Παρτίδες προϊόντων κρέατος με το παθογόνο - θανατηφόρο βακτήριο «E coli» εντοπίστηκαν σε καταστήματα της πολυεθνικής «LIDL»

Πληθαίνουν όλο και περισσότερο τα κρούσματα ακατάλληλων τροφίμων που εντοπίζονται στην αγορά

ICON

Πληθαίνουν όλο και περισσότερο τα κρούσματα ακατάλληλων τροφίμων που εντοπίζονται στην αγορά
Με μολυσμένες παρτίδες προϊόντων κρέατος, αλλά και διαφόρων σπόρων, με το παθογόνο βακτήριο «Ε coli» που πρόσφατα ενοχοποιήθηκε για δεκάδες θανάτους Γερμανών στην Ευρώπη, έχουν τροφοδοτήσει την ελληνική αγορά γερμανικές πολυεθνικές που κάνουν εξαγωγές προς την Ελλάδα.

Το πρόβλημα, που φέρνει στην επιφάνεια για μια ακόμα φορά το ζήτημα της καταλληλότητας και της ασφάλειας των προϊόντων και των τροφίμων που διοχετεύονται στην αγορά από διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι τα κέρδη τους και πώς θα τα αυξήσουν, αποκαλύφθηκε, τυχαία, από ελέγχους του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, στα καταστήματα της πολυεθνικής «LIDL» στη Βόρεια Ελλάδα διαπιστώθηκε ότι πωλούνταν προϊόντα «στα οποία ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli O157». Το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικό - ουραιμικό σύνδρομο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο.

Το βακτήριο εντοπίστηκε σε:

1) Κατεψυγμένο προϊόν κιμά από βοδινό κρέας, σε συσκευασία των 500g, με την εμπορική επωνυμία «Marvest», που διακινήθηκε από τη γερμανική επιχείρηση «Griechenland Rind, Vion Hilden GmbH» στην εταιρεία «LIDL Hellas», με αριθμό παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011.

2) Κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας σε συσκευασία των 1.000g, με την εμπορική επωνυμία «Marvest», που διακινήθηκε από τη γερμανική επιχείρηση «Vion Convenience GmbH» στην εταιρεία «LIDL Hellas», με αριθμό παρτίδας L1 102 BT και ημερομηνία λήξης 8-11-2011.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων από την ελληνική αγορά», καλώντας παράλληλα τους «καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν».

Ενδεικτικό για τον τρόπο που η «LIDL» (και η κάθε «LIDL») αντιλαμβάνεται, αφ' ενός, το ζήτημα της ασφάλειας των προϊόντων που διακινεί στην αγορά, αφ' ετέρου, τις ευθύνες που η ίδια φέρει για την καταλληλότητά τους, και μάλιστα όταν είναι βέβαιο ότι εντοπίστηκαν προϊόντα επιμολυσμένα από το βακτήριο «Ε coli», στη δική της ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «οι αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα έχουν την υποψία παρουσίας του βακτηρίου Escherichia Coli». Αλλά και για το θέμα της απόσυρσης αυτών των προϊόντων στην οποία υποχρεώθηκε από τον ΕΦΕΤ, η πολυεθνική λέει ότι «Η LIDL Hellas, για λόγους προληπτικής προστασίας των καταναλωτών, αντέδρασε άμεσα, αποσύροντας τα παραπάνω προϊόντα από τους χώρους πώλησης».

Με δυο λόγια, η πολυεθνική προσπαθώντας να δώσει στη δική της εκδοχή για το θέμα και να παραστήσει ότι ενδιαφέρεται για την υγεία των πελατών της την ανίχνευση του βακτηρίου τη χαρακτηρίζει ...«υποψία παρουσίας», ενώ την εντολή για απόσυρση την εμφανίζει κάτι περίπου ως δική της πρωτοβουλία, περίπου εκ του περισσού. Οταν σε τέτοιες τσεκαρισμένες περιπτώσεις υπάρχουν παρόμοιου είδους αντιδράσεις, ο καθένας μας μπορεί να φανταστεί τα παιχνίδια που παίζονται στο όνομα του κέρδους από τους επιχειρηματικούς ομίλους, παιχνίδια σε βάρος της υγείας των εργαζομένων - καταναλωτών.

Και σε σπόρους

Με άλλη του ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ, ενημερώνει ότι μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης «ενημερώθηκε για τη διακίνηση σπόρων τριγωνέλλας (σ.σ. μπαχαρικό), προέλευσης Αιγύπτου, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύτρων». Για την περίπτωση αυτή ο ΕΦΕΤ σημειώνει ότι οι σπόροι «πιθανόν να έχουν επιμολυνθεί από το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli Ο104» και καλεί τους καταναλωτές «για προληπτικούς λόγους να μην το καταναλώσουν».

Οι συγκεκριμένοι σπόροι κυκλοφορούν με την εμπορική επωνυμία «Bockshornklee Saat», και διακινήθηκαν στην ελληνική επιχείρηση «Παραδοσιακή Ολύπου ΑΒΕΕ» στην Κατερίνη μέσω της γερμανικής εταιρείας «Davert GmbH». Και τα 24 τεμάχια, που είχαν εισαχθεί διατέθηκαν ήδη στη λιανική και όπως υποστηρίζει ο ΕΦΕΤ «δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα αιμολυτικού - ουραιμικού συνδρόμου (HUS) ή STEC διάρροια στην εν λόγω περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ