Τρίτη 5 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συζήτηση για το πρόβλημα των παιδικών σταθμών

Από αριστερά: Σούλα Αθανασοπούλου, Ηλέκτρα Πατσουράκη και Αγγελική Γκούσκου
Από αριστερά: Σούλα Αθανασοπούλου, Ηλέκτρα Πατσουράκη και Αγγελική Γκούσκου
Μια πλούσια συζήτηση για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς και τα προβλήματα των παιδιών, Ελλήνων και μεταναστών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο του Διήμερου.

Συμμετείχαν η Σούλα Αθανασοπούλου, μέλος του ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η Αγγελική Γκούσκου, νηπιαγωγός και στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ το άνοιγμα της συζήτησης έγινε από την Ηλέκτρα Πατσουράκη, βρεφονηπιοκόμο και στέλεχος του ΚΚΕ.

Η Ηλέκτρα Πατσουράκη μιλώντας για τη διαλυτική εικόνα των δημοτικών σταθμών, ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες που φέρουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τα άλλα ευρωλάγνα κόμματα, με τους εκλεγμένους τους στην Τοπική Διοίκηση. Οι τραγικές ελλείψεις είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής που έχει βάλει στο στόχαστρο οποιαδήποτε κοινωνική υπηρεσία που κατακτήθηκε με αγώνες από τους εργαζόμενους, όπως Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, κ.ά. Αντιπαραθέτοντας την ανάπτυξη της προσχολικής αγωγής στη Σοβιετική Ενωση, τόνισε ότι ο Σοσιαλισμός κατάφερε να επιλύσει σοβαρά ζητήματα, δημιουργώντας κοινωνικό σύστημα προσχολικής αγωγής. Με προτεραιότητα ίδρυσε μια σειρά κρατικών προσχολικών ιδρυμάτων με σκοπό την απελευθέρωση της γυναίκας κι έβαλε γερές βάσεις αφού ασχολήθηκε ολόπλευρα με την ιδιομορφία κάθε ηλικίας και την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών.

Η Σούλα Αθανασοπούλου, μιλώντας εκτενέστερα για τα προβλήματα των παιδικών σταθμών τόνισε ότι τα υποχρεωτικά και αυξημένα τροφεία, οι προϋποθέσεις εγγραφής, τα ακατάλληλα κτίρια, οι ελλείψεις σε προσωπικό προσθέτουν ακόμα ένα βάρος στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας που κάθε χρόνο καλείται να λύσει το πρόβλημα της προσχολικής αγωγής. Υπάρχουν γονείς, όπως είπε, που ακριβοπληρώνουν παιδικούς σταθμούς από το υστέρημά τους, άλλοι που έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους σε κάποιο σταθμό κι άλλοι που αναγκάζονται ακόμα και να αφήσουν τη δουλειά τους για τον ίδιο λόγο. Φέρνοντας σαν παράδειγμα τη ζοφερή κατάσταση από το Δήμο Αθήνας, πρόσθεσε ότι χιλιάδες παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών, αφού πολλοί κλείνουν ή συγχωνεύονται στοιβάζοντας παιδιά σε συμπτυγμένα τμήματα, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι είτε πετιούνται στο δρόμο καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους είτε φεύγουν καθώς συνταξιοδοτούνται.

Συσπείρωση και αγώνας φέρνουν αποτέλεσμα

Η Αγγελική Γκούκσου τόνισε ότι κρίσιμο ζήτημα αποτελεί πώς οι γονείς από τους συλλόγους, τις λαϊκές επιτροπές, τα σωματεία, τους συλλόγους γυναικών ή τις επιτροπές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, θα ανοίξουν το ζήτημα σε τοπικό επίπεδο ώστε να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για το σύνολο της πολιτικής που ακολουθείται. Σαν πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στους παιδικούς σταθμούς του Χαϊδαρίου, μετέφερε τη θετική εμπειρία από τη στάση απειθαρχίας και ανυπακοής που κράτησαν οι γονείς στις αυξήσεις των τροφείων που επέβαλε η δημοτική αρχή και οι οποίες άγγιξαν το 267%! Οπως είπε, η μάχη ήταν δεν ήταν εύκολη, αφού δεν αρκεί κανείς να ακουμπήσει μόνο στη δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου. Χρειάζεται σταθερή παρέμβαση. Στο Χαϊδάρι, παρά τους ελιγμούς της δημοτικής αρχής, οι γονείς διεκδίκησαν και πέτυχαν μειώσεις τροφείων. Βρέθηκαν έξω από τους παιδικούς σταθμούς, έκαναν ομαδικές αιτήσεις, πήραν ονόματα - τηλέφωνα γονιών, μίλησαν με άλλους γονείς για την πείρα του προηγούμενου χρόνου, ώστε να νιώσουν και οι ίδιοι ότι από την εγγραφή στο σταθμό μέχρι τι είδους προσχολική αγωγή θέλουμε, χρειάζεται συλλογικός διεκδικητικός αγώνας. Αυτές τις πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, πρέπει να συνεχίσουν τα τοπικά Σωματεία, οι γυναίκες κλπ. Μαζί με το ΠΑΜΕ, οι γονείς να διεκδικήσουν για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, αποκλειστικά κρατικούς - δημόσιους σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, κατάργηση των τροφείων - κάλυψή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και μαζικές προσλήψεις νέων εργαζομένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς (2012-09-14 00:00:00.0)
Υπέρογκα τροφεία και σημαντικές ελλείψεις (2009-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ