Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λεηλασία σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας

Μια ακόμα πιο άγρια λεηλασία σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας περιλαμβάνει ο προγραμματισμός δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το προσεχές εξάμηνο που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου. Μεταξύ των άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει «γενικό ξεπούλημα» από τη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά και το Ελληνικό μέχρι και τη θάλασσα του Αιγαίου για να φτιάξει αιολικά πάρκα το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας τόσο του Εθνικού Κτηματολογίου όσο και του «Πράσινου Ταμείου». Παράλληλα, προαναγγέλλονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να αλλάξουν οι χρήσεις γης, με γνώμονα το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου για νέες χρυσοφόρες επενδύσεις, αλλά και τη διευκόλυνση της «αξιοποίησης» με διαδικασίες - εξπρές από τους επιχειρηματίες της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που πρόκειται να ξεπουληθεί. Αναλυτικότερα, ο υπουργός προανήγγειλε:

  • Την τροποποίηση της νομοθεσίας μέχρι το τέλος Ιούλη - αρχές Αυγούστου, ώστε να γίνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε βιομηχανικές, τουριστικές και άλλες εγκαταστάσεις με παράκαμψη ακόμη και αυτής της σημερινής ανεπαρκούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μεταξύ των άλλων, οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν: Μείωση των έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία θα απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Μείωση του χρόνου αδειοδότησης. Κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των έργων και δραστηριοτήτων κ.λπ. Παράλληλα, και πριν από την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων αυτών, το υπουργείο θα προχωρήσει στην επίσπευση 10 «επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν» και των οποίων η λειτουργία προσκρούει στην περιβαλλοντική νομοθεσία!
  • Στις 20 Ιούλη να βγει σε δημόσια διαβούλευση το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα επιτρέπουν την οικοπεδοποίηση και το ξεπούλημα της έκτασης των 6.000 στρεμμάτων του Ελληνικού. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2011 θα αλλάξουν όλα τα Προεδρικά Διατάγματα για τις χρήσεις γης, έτσι που να επιτρέπουν κάθε νέο επενδυτικό σχέδιο, είτε στις δημόσιες εκτάσεις που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες, είτε όχι. Ουσιαστικά θα έχουμε πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία σελφ - σέρβις των ιδιωτών! Την ανάγκη αυτή του μεγάλου κεφαλαίου θα εξυπηρετήσει και η αναθεώρηση του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου και των ειδικών περιφερειακών σχεδίων μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και η νομοθέτηση των ειδικών πλαισίων για τον Τουρισμό, τις υδατοκαλλιέργειας και τη θαλάσσια χωροταξία.
  • Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα παρουσιαστεί ρύθμιση «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων, ανάλογη με τους ημιυπαίθριους για την είσπραξη εκατοντάδων εκατ. ευρώ.
  • Θα γίνει προκήρυξη για την εμπλοκή τραπεζών και άλλων ιδιωτικών φορέων στην αξιοποίηση των κονδυλίων του «Πράσινου Ταμείου», που υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή και τα χρήματα αυτά που πληρώνει ο λαός από πρόστιμα των ημιυπαιθρίων και των αυθαιρέτων ή το «τάληρο» της βενζίνης, θα τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Με πρόσχημα τη γρήγορη σύνταξη του εθνικού κτηματολογίου με νέες τεχνολογίες, θα αναζητηθεί ξένος στρατηγικός επενδυτής που θα μπει στην «Κτηματολόγιο ΑΕ», η οποία διαχειρίζεται τα διάφορα «κτηματόσημα» που πληρώνει ο λαός.
  • Η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα συνεχιστεί μέσα στον Ιούλη στους νομούς Ηλείας, Εβρου, Καβάλας και στις περιοχές Σταμάτα, Κηφισιά, Δροσιά και Φυλή της Αττικής. Παράλληλα, μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνει «εκσυγχρονισμός και κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας», και «αλλαγή πλαισίου διαχείρισης δασών» με προφανή στόχο ένα νέο γύρο εμπορευματοποίησής τους.
  • Εκπόνηση εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς να αποκλείεται η καρκινογόνα καύση.
  • Πώληση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου, στην οποία περιλαμβάνεται και η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά.
  • Ανακοίνωση μέσα στο Σεπτέμβρη της άρσης της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ένα μέτρο που ζητούν εδώ και χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εισαγωγείς αυτοκινήτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ