Σάββατο 9 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να μη διαλυθεί το ΙΓΜΕ

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να διατηρηθεί ο μοναδικός δημόσιος φορέας γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας της χώρας

Να μην οδηγηθεί σε διάλυση το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Πρωτούλης και απευθύνουν στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΙΓΜΕ οι εργαζόμενοι δήλωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να μην περάσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη διάλυση του μοναδικού δημόσιου φορέα γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας της χώρας που λειτουργεί επί 60 χρόνια με τεράστια επιστημονική - ερευνητική εμπειρία, έχοντας τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας της χώρας.

Το κείμενο της Ερώτησης του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Αν και μέχρι τα τέλη Ιούνη του 2011 το ΥΠΕΚΑ και η διοίκηση του ΙΓΜΕ προωθούσαν για χρηματοδότηση ερευνητικούς σκοπούς 14-15 εκατ. ευρώ (πέρα από τα ερευνητικά προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον, τα υπόγεια νερά) μέσω του ΕΣΠΑ. Και πιο ειδικά προωθούσαν μελέτη επιχειρησιακού σχεδίου με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, στην οποία είχε κριθεί ως μη αναγκαία η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του ΙΓΜΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού και μάλιστα δεσμεύονταν για ουσιαστική αξιοποίηση του ΙΓΜΕ σε θέματα ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου, ενεργειακής πολιτικής (γεωθερμία, λιγνίτες), υπόγεια νερά, περιβάλλον και καταστροφικά φαινόμενα. Σήμερα, ο ερευνητικός σκοπός του ΙΓΜΕ κρίνεται περιττός, αφού μετά την απόφαση της διυπουργικής για την κατάργηση - συγχώνευση 11 κρατικών φορέων μεταξύ των οποίων και του ΙΓΜΕ, ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική διάλυση του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τη λογική της fast-track εξυπηρέτησης των "επενδυτών", ένας δημόσιος φορέας που ασχολείται με την έρευνα του ορυκτού πλούτου, τον έλεγχο των μεταλλευτικών παραχωρήσεων και τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είναι επιθυμητός. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΙΓΜΕ κρίθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ως βάρος για τα δημοσιονομικά της χώρας (και όχι ως εργαλείο ανάπτυξης) και προωθεί την ουσιαστική διάλυσή του.

Εδώ και δύο βδομάδες το συνδικάτο έχει ζητήσει συνάντηση με το νέο υπουργό Περιβάλλοντος χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, τα Περιφερειακά Συμβούλια Ηπείρου, Πελοποννήσου, Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια και δεκάδες επιστημονικοί φορείς, πανεπιστημιακά τμήματα και πνευματικοί άνθρωποι, πρώην γενικοί διευθυντές του ΙΓΜΕ και διευθυντικά στελέχη που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην έρευνα του ορυκτού πλούτου, καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της Διυπουργικής, με βάση τη θέση του συνδικάτου ότι: Το ΙΓΜΕ το χρειάζεται ο λαός και η κοινωνία δημόσιο, ενιαίο και με περιφερειακή διάρθρωση, με παράλληλη ανάπτυξη τόσο της βασικής έρευνας υποδομών, όσο και της εφαρμοσμένης (που περιλαμβάνει και υπαίθρια εργοταξιακή στήριξη, συνεργείο, εργαστήρια κ.λπ.) Αντίστοιχα ινστιτούτα έχει όλη η Ευρώπη και υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, αν σκοπεύει να ανακαλέσει τη διάλυση του ΙΓΜΕ και να προωθήσει τα ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου και υπόγειων νερών σε όφελος της χώρας και του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις για την εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο (2012-03-01 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για το ΙΓΜΕ (2011-12-07 00:00:00.0)
Η έρευνα πρέπει να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες (2009-07-09 00:00:00.0)
Βραδυφλεγής βόμβα ο υδροφόρος ορίζοντας! (2007-11-27 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διάλυση του ΙΓΜΕ (1998-10-02 00:00:00.0)
Αλλη πολιτική, για να έχουν μέλλον οι γεωλόγοι (1998-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ