Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Απειλές Νταβούτογλου και Ερογλου

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Απειλητικός και προκλητικός εμφανίστηκε σε σχέση με το Κυπριακό και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιχειρώντας για ακόμα μία φορά να προωθήσει τις αντιδραστικές θέσεις της Αγκυρας, που θα παγιώσουν την κατοχή και τη διχοτόμηση. Σε δηλώσεις του ο Α. Νταβούτογλου «προειδοποίησε» ότι σε περίπτωση που «η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιχειρήσει να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, χωρίς τους Τουρκοκύπριους, τότε οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ θα παγώσουν», σημειώνοντας ότι αν αυτό συμβεί «δεν υπάρχει περίπτωση η Αγκυρα να αποδεχθεί την ελληνοκυπριακή διοίκηση ως συνομιλητή της».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι στόχος της Αγκυρας ήταν επίλυση του Κυπριακού, πριν την προεδρία της χώρας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, πιέζοντας επί της ουσίας για χρονοδιαγράμματα και αποδοχή από την Κυπριακή Δημοκρατία των όρων της Τουρκίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Στέφαν Φούλε, που χτες βρισκόταν στην Αγκυρα για επίσκεψη, και σήμερα θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Νταβούτογλου έγιναν σε λάθος χρονική στιγμή», σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΕΕ επιθυμεί εξεύρεση λύσης στην Κύπρο πριν το 2012. Ο Επίτροπος κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Επίσης η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι έτοιμη να ανοίξει μονομερώς τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτει όμως ως αντάλλαγμα την άρση της λεγόμενης διεθνούς απομόνωσης των κατεχομένων ώστε να συμμετέχουν στο διεθνές εμπόριο.

Την ίδια στιγμή και ο Ντ. Ερογλου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, ζήτησε να σταματήσει η λεγόμενη «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», απειλώντας με τη σειρά του ότι ο Οκτώβρης είναι το «τέλος του δρόμου» για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, κατηγορώντας την κυπριακή κυβέρνηση για «κωλυσιεργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ