Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Κλίμα πένθους και ερωτηματικών

Σήμερα ορίζεται ερευνητική επιτροπή για τη διαλεύκανση των αιτιών της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση

Από τη χτεσινή κηδεία των στρατιωτικών στη ναυτική βάση
Από τη χτεσινή κηδεία των στρατιωτικών στη ναυτική βάση
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε κλίμα πένθους και οδύνης πραγματοποιήθηκε χτες η κηδεία οκτώ εκ των 12 νεκρών της τραγωδίας που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», μετά από πυρκαγιά στις 4.30 το πρωί και μετέπειτα έκρηξη σε 98 κοντέινερ με πυρίτιδα και άλλα εκρηκτικά που φυλάσσονταν στη βάση. Χτες ξεκίνησαν οι έρευνες για την απόδοση ευθυνών, με τους ποινικούς ανακριτές να έχουν όλο το έγγραφο υλικό που αφορά στη φύλαξη του φορτίου εκρηκτικών που κατασχέθηκε μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ, το 2009 από πλοίο ρωσικών συμφερόντων με κυπριακή σημαία ναυλωμένο από τον Ιράν και τελικό προορισμό τη Συρία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, όλα τα έγγραφα έχουν δεσμευτεί στο Κεντρικό Αρχείο του υπουργείου Αμυνας και φυλάσσονται ενώ, όπως υπογραμμίζεται, σε «καμία περίπτωση δεν καταστρέφονται έγγραφα, ούτε παραποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο, ούτε εντός, ούτε εκτός του υπουργείου Αμυνας». Ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, ζήτησε όποιος έχει στοιχεία που αποδεικνύουν καταστροφή εγγράφων να το καταγγείλει και δε θα υπάρξει καμία επιείκεια.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε ότι μόνο η Αστυνομία μπορεί να αναλάβει το έργο της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης, δημοσιοποιώντας ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θα προωθήσει διορισμό ερευνητικής επιτροπής με οδηγίες να καταλήξει σε αποφάσεις το συντομότερο. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι ευθύνονται, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα «πρέπει να αφεθεί να αποφασιστεί από την ποινική ανάκριση που διεξάγεται και από τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής που αναμένεται να διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο», σήμερα Πέμπτη. Ξεκαθάρισε ότι «αυτών των δύο θεσμικών οργάνων είναι αποστολή να εξακριβώσουν ποιοι ευθύνονται και το βαθμό ευθύνης του καθενός» και όχι «των ΜΜΕ, ούτε πολύ περισσότερο των πολιτικών».

Χτες η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε επιστολές, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς, του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών, από το 2009, μέχρι τη μέρα της τραγωδίας, όπου αναφέρονται κίνδυνοι ανάφλεξης του φορτίου εκρηκτικών που φυλασσόταν στη βάση στο Μαρί.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στα επεισόδια το βράδυ της Τρίτης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο σημείωσε ότι «προτού καν αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές και αποχαιρετίσουμε τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, κάποιοι επιχειρούν να προκαλέσουν οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση και πολιτική αστάθεια». Οπως είπε, κάποιοι χρησιμοποιούν την τραγωδία ως ευκαιρία για τους κομματικούς τους στόχους και εκμεταλλευόμενοι «τα δικαιολογημένα συναισθήματα πόνου και αγανάκτησης του λαού», επιχειρούν «να τα μετατρέψουν σε απαίτηση για απομάκρυνση της κυβέρνησης από την εξουσία».

Χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αγανάκτηση του λαού υπογραμμίζοντας ότι «ως ΑΚΕΛ στηρίξαμε από την αρχή ότι η όλη υπόθεση θα πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν», σημειώνοντας ωστόσο ότι «η μικροπολιτική και ο ακραίος και τυφλός φανατισμός ορισμένων περισσεύουν». Ο Α. Κυπριανού ζήτησε να απομονωθούν «τα εξτρεμιστικά στοιχεία, που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο καλλιεργώντας εμφυλιοπολεμικό κλίμα».

Τέλος, όσον αφορά τις υλικές ζημιές, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, υπολογίζονται συνολικά στα δύο εκατομμύρια ευρώ, και θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από ένα σχετικό κονδύλι 300.000 ευρώ που διατίθεται από το υπουργείο Εσωτερικών και 300.000 ευρώ από την Πολιτική Αμυνα. Χρήματα τα οποία θα διατεθούν άμεσα προς τους πληγέντες τις επόμενες μέρες. Κονδύλι 150.000 ευρώ διατίθεται επίσης για την αποκατάσταση ζημιών στις Τουρκοκυπριακές κατοικίες μονίμων κατοίκων στο Μαρί γνωστοποιώντας ότι οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Ακόμα 42.000 ευρώ διατίθενται για την αποκατάσταση ζημιών σε κατοικίες στο Ζύγι, ενώ θα γίνει πρόταση σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για την κάλυψη και των επιπρόσθετων αναγκών.

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κυπριακό λαό διαβίβασε και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ