Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Προνόμια στους εφοπλιστές, επίθεση στους ναυτεργάτες

Ρυθμίσεις που οδηγούν στο να δουλεύουν οι ναυτεργάτες στα κρουαζερόπλοια σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, προωθεί η κυβέρνηση

Eurokinissi

Ρυθμίσεις που οδηγούν στο να δουλεύουν οι ναυτεργάτες στα κρουαζερόπλοια σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, προωθεί η κυβέρνηση
Νέα προνόμια για τους εφοπλιστές προανήγγειλε χτες το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μετά από συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα Ναυτιλίας Χ. Παμπούκη με εκπροσώπους των εφοπλιστικών Ενώσεων από το χώρο της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας. Το ενδιαφέρον των εφοπλιστών εστιάζεται σε μέτρα για την παραπέρα απελευθέρωση της κρουαζιέρας για πλοία που δεν έχουν σημαία της ΕΕ. Κάτι που από την πλευρά του υπουργείου έχει ήδη διαμηνυθεί πως θα ρυθμιστεί άμεσα. Η ρύθμιση θα αφορά στην κατάργηση μιας σύμβασης που υποχρεώνονται να υπογράφουν οι εταιρείες και που θεωρούν ότι είναι εμπόδιο στην ευελιξία τους να εκμεταλλεύονται χωρίς όρους και δεσμεύσεις το ναυτεργατικό δυναμικό.

Στη πράξη, οι ρυθμίσεις που προωθούνται οδηγούν στο να δουλεύουν οι ναυτεργάτες με συνθήκες εργασίας εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός έκανε καθαρό πως θεωρεί εμπόδιο τους αγώνες των ναυτεργατών και στα πλαίσια αυτής της αντίληψης θα συνεχιστεί η πολιτική βίας, τρομοκρατίας και πολιτικής επιστράτευσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση στα λιμάνια στο 3ο δεκαήμερο του Ιούλη που έχει εξαγγείλει η ΠΝΟ, δήλωσε: «Δεν θα κλείσει καθόλου το λιμάνι. Εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε όλα τα θέματα που υπάρχουν να επιλυθούν με κοινωνικό διάλογο, αλλά δεν είναι νοητό σε αυτή την περίοδο να κλείσει το λιμάνι και να τρωθεί η χώρα». Ταύτισε, δηλαδή, τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των πολυεθνικών που ελέγχουν τον τουρισμό με τα συμφέροντα της χώρας. Κι έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση θα χτυπήσει τα δικαιώματα των ναυτεργατών με την ίδια σφοδρότητα που χτυπά κάθε εργατικό δικαίωμα. Χαρακτηριστική η έκφραση που χρησιμοποίησε: «Η ναυτιλία είναι στο γενικό πλαίσιο της χώρας. Δεν είναι η θέση της ναυτιλίας ή των Ελλήνων ναυτικών χειρότερη από αυτών που είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αρα, έχουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε».

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους ναυτεργάτες να καταδικάσουν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου με οργάνωση και συσπείρωση δυνάμεων μέσα και έξω από τα πλοία και μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη που γίνεται σήμερα, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ για την οργανωτική προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης, το 3ο δεκαήμερο του Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ