Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπεκφεύγει για τις αποκαλύψεις σχετικά με το Αιγαίο

Συζητάμε αλλά δεν έχουμε καταλήξει, λένε οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών

Στη λογική του «άλλα λόγια...» κινήθηκαν χτες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, σχετικά με τα όσα αποκαλύπτει σε βιβλίο του ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Ντ. Μπουλούκμπασι για το πραγματικό περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών διπραγματεύσεων σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα. Ο Μπουλούκμπασι ισχυρίζεται ότι στο τραπέζι των διμερών συνομιλιών - και μάλιστα ως πρόταση της ελληνικής πλευράς - τέθηκε ζήτημα επιλεκτικής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια μόνο στις περιοχές εκείνες του Αιγαίου για τις οποίες η Τουρκία δεν εγείρει ενστάσεις.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης, έκανε λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό» και αναλώθηκε σε γενικόλογες διακηρύξεις για «το δικαίωμα στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει ότι πρέπει να το κάνει», πράγμα ωστόσο που δεν απαντάει στο αν τέθηκε ζήτημα επιλεκτικής επέκτασης, στην ουσία δέσμευσης για μη επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Είπε ακόμα πως «η Ελλάδα έχει δηλώσει ρητά, επανειλημμένως, ότι σέβεται την εμπιστευτικότητα αυτών των συζητήσεων και ότι αν δεν καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα, η σωστή λύση είναι να πάνε στο Δικαστήριο της Χάγης». Δηλαδή, κατηγορεί τον Τούρκο διπλωμάτη, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν βασικός διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς, πως δεν τηρεί την εμπιστευτικότητα!

Επιχειρώντας αντιπερισπασμό, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας: «Είναι μεγάλο λάθος να υιοθετούν κάποιοι στην Ελλάδα δημοσιεύματα, φήμες ή θεωρίες, οι οποίες έχουν επανειλημμένα διαψευστεί και ελπίζω αυτό να σταματήσει εδώ και τώρα».

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε, χτες, σε ραδιοφωνική συνέντευξη και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 1999 - 2004, περίοδο στην οποία αναφέρεται και ο Τούρκος διπλωμάτης. «Από αυτά που γράφει στο βιβλίο του, αναφέρει ο υπουργός Αμυνας, από τα οποία εμείς μένουμε μόνο σε αυτά που δημοσιεύουν οι εφημερίδες, μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι τίποτε από αυτά δεν ισχύει, τίποτε δεν είχε συμφωνηθεί», είπε.

Ουσιαστικά ο Π. Μπεγλίτης είναι εκτός θέματος, αφού το ζήτημα δεν είναι αν έχουν συμφωνηθεί με υπογραφές και σφραγίδες, αλλά αν τέθηκε στο τραπέζι ένα τέτοιο ζήτημα και μάλιστα από την πλευρά της Ελλάδας. Σε αυτό δεν απαντάει και απλά αναφέρει πως «γίνονταν ασφαλώς διερευνητικές επαφές και απανωτοί κύκλοι διερευνητικών επαφών». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «υπήρχαν πολλά θέματα ανοιχτά μέχρι το Φεβρουάριο του 2004 ουσιαστικά (...) Είχαμε πολλά αδιευκρίνιστα θέματα και βεβαίως από την πλευρά της Τουρκίας ετίθεντο, με μονομερή τρόπο, πολλά αιτήματα, τα οποία δεν γίνονταν δεκτά από τη δική μας πλευρά».

Μετά απ' όλα τα παραπάνω, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι η δήλωση Μπεγλίτη ότι «δεν φτάσαμε σε συμφωνία (...) Δεν ισχύει αυτό και το διαψεύδω με απόλυτο τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ