Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: «Στις αρχές της οικονομικής κρίσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι προειδοποιούσε πως "θα ενταθούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις τάξεις και πως αν οι άνθρωποι εξακολουθήσουν να πλήττονται από την ανεργία και τη φτώχεια, θα υπάρξουν ταραχές" (...) Οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έλεγαν στους λαούς τους ότι η διάσωση των τραπεζιτών ήταν αναγκαία για να σωθεί η οικονομία. Σήμερα έχει έρθει η ώρα της αλήθειας (...) "Αν αποδειχτεί πως οι τράπεζες θησαυρίζουν, θα βρεθούμε μπροστά σε μια επανάσταση", προειδοποιούσε ήδη από το 2008 ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Ντοντ. "Οι άνθρωποι θα εξοργιστούν που οι φόροι τους κατέληξαν στις τσέπες των τραπεζιτών. Και τότε αυτό θα το πληρώσουμε με μια κόλαση" (...) Η κόλαση αυτή βρίσκεται κιόλας σήμερα μπροστά σε εκείνους που τη φοβούνται περισσότερο» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: «Η αναγκαστική και ορισμένως βίαιη προσαρμογή προς τις απαιτήσεις της οικονομίας της αγοράς θεωρείται πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε εντονότατες κοινωνικές εκρήξεις. Το κύμα βίας που σάρωσε αυτές τις ημέρες τις υποβαθμισμένες συνοικίες του Λονδίνου αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος της αναταραχής δεν ελλοχεύει αποκλειστικά στον ευρωπαϊκό Νότο. Τα τελευταία γεγονότα δεν πρόκειται ασφαλώς να εξαναγκάσουν τη βρετανική κυβέρνηση να ακολουθήσει "κοινωνικότερη" πολιτική. Απλώς το αίτημα για μεγαλύτερη ασφάλεια θα ενισχύεται και η αστυνόμευση θα αυξάνεται, όχι αποκλειστικά στη Βρετανία, αλλά σταδιακώς σε όλη την Ευρώπη. Προφανώς, σε περιόδους κρίσεως προτεραιότητα αποτελεί η διάσωση του συστήματος. Ενδέχεται η προσπάθεια να αποτύχει, και τότε από την ολική καταστροφή θα αναδειχθεί νέα τάξη πραγμάτων. Το βέβαιο είναι ότι όσο διαρκεί η διαδικασία θα υπάρχει σταδιακή εκχώρηση "δημοκρατικών κεκτημένων", ό,τι και αν σημαίνει αυτό» (ο Κ. Ιορδανίδης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ: «Ενδεικτικά της σύγχυσης και της ανασφάλειας που επικρατούν στη Βρετανία μετά τα επεισόδια είναι τα στοιχεία δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Sun. Σύμφωνα με αυτά, 33% των πολιτών υποστηρίζουν τη χρήση πυρών από την αστυνομία, 77% επιθυμεί την εμπλοκή του στρατού στην αστυνόμευση και 82% τάσσεται υπέρ της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας τα βράδια, ώστε να περιοριστούν τα επεισόδια» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ