Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόβουν και ράβουν αντιλαϊκά

Εμπαιγμό και πρόκληση σε ανέργους και εργαζομένους αποτελεί η χτεσινή ανακοίνωση της ΝΔ, σχετικά με την αύξηση του ποσοστού της επίσημης ανεργίας. Πριν από 40 μέρες, η ΝΔ ψήφισε στη Βουλή τα άρθρα του μεσοπρόθεσμου που ανατρέπουν παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, νομοθετούν τις απολύσεις στο δημόσιο και θεσμοθετούν τη μείωση των μισθών. Χτες, βγήκε να χλευάσει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, με κούφιες αντιμνημονιακές κορόνες. Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτής της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος, δήλωσε: «Το ζήτημα της ανεργίας (...) αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Σήμερα, ύστερα από τις αλλεπάλληλες "σωτηρίες" που μας εξασφαλίζουν, με αποκλειστική ευθύνη τους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και οι πρόθυμοι υποστηριχτές της, το εργασιακό περιβάλλον σε όλες τις εκφάνσεις του γίνεται ολοένα και περισσότερο εχθρικό για τους εργαζομένους. Βάσει των συνθηκών που το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και όλες οι άλλες "σωτήριες" συμφωνίες που το ΠΑΣΟΚ έχει επιβάλει, εκβιάζοντας, μάλιστα, για τη συναινετική αποδοχή τους, το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας βρίσκεται υπό διωγμό»...

Τι κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τα μέτρα που το κόμμα του ψήφισε στο Μεσοπρόθεσμο!

  • Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν το άρθρο 42 του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος βάσει του οποίου: «Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο (2) ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ (8) ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των σαράντα (40) (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης)». Καταργεί δηλαδή την οκτάωρη εργασία και προβλέπει τη θεσμοθέτηση δεκάωρης εργασίας, για περιόδους «αυξημένης απασχόλησης» που μπορεί να φτάσει μέχρι έξι μήνες το χρόνο! Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι δε θα υπάρχει υπερωριακή αμοιβή, αλλά ανταλλαγή αυτών των ωρών σε κάποια άλλη περίοδο «μειωμένης απασχόλησης»!
  • Η ΝΔ υπερψήφισε ακόμα τα δύο άρθρα «37» και «38» του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τον περιορισμό των προσλήψεων στους κρατικούς φορείς, τη μείωση των υπερωριών και την επιβολή ειδικής «εισφοράς αλληλεγγύης», που μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων.

Η ΝΔ έχει στηρίξει τον πυρήνα των αντεργατικών επιλογών της κυβέρνησης, που στόχο έχουν την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Εχει μετατρέψει σε σημαία της το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» (δηλαδή των απολύσεων) για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Συμφωνεί και με το καθεστώς των επιχειρησιακών συμβάσεων, που οδηγούν στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, στο πρόσφατο παρελθόν έχει σημειώσει: «Η διαβούλευση και η συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης, μπορεί να αποκλίνει από τα ισχύοντα σε επίπεδα κλαδικής συμφωνίας, όταν αυτό επιβάλλεται από συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες»!

Η ΝΔ είναι συμπληρωματική δύναμη κρούσης στην ολομέτωπη επίθεση εναντίον των εργαζομένων και το έχει αποδείξει με τους νόμους που έχει ψηφίσει σαν κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών, ο νόμος «1892/1990», που διαμόρφωσε το πλαίσιο της «μερικής απασχόλησης», ο «3250/2004» για την επέκταση της «μερικής απασχόλησης» στο Δημόσιο, ο «3385/2005», που εκχώρησε αποκλειστικά το δικαίωμα στους εργοδότες της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (ολοκληρώνοντας το χτύπημα του οκτάωρου), μείωσε το κόστος των υπερωριών και επανέφερε το θεσμό της υπερεργασίας. Οι παραπλανητικές κορόνες των στελεχών της ΝΔ, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Η ΝΔ εφαρμόζει, στηρίζει και προωθεί μια πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Τα μέτρα του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όσο και αν δημαγωγικά η ΝΔ δήθεν τα καταγγέλλει, αποτελούν κομμάτι της στρατηγικής, που συνυπηρετεί με την κυβέρνηση και την τρόικα, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.


Π.Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ