Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εφιαλτική η κατάσταση στην Τρίπολη
  • Συνεχίζονται οι μάχες στη λιβυκή πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, όπως και η αναζήτηση για τον Καντάφι
  • Δραματικές οι ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα στην Τρίπολη, που καλύπτεται από την οσμή του θανάτου

Αμεσος είναι πλέον ο φόβος επιδημιών από τα δεκάδες άταφα πτώματα στους δρόμους και στα νοσοκομεία, που καταρρέουν από την έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδέστερων φαρμάκων

Associated Press

Αμεσος είναι πλέον ο φόβος επιδημιών από τα δεκάδες άταφα πτώματα στους δρόμους και στα νοσοκομεία, που καταρρέουν από την έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδέστερων φαρμάκων
TΡΙΠΟΛΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ολοένα πιο εφιαλτικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τη λιβυκή πρωτεύουσα, όπου οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορα σημεία, ενώ δεκάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους υπό τον καυτό αφρικανικό ήλιο και τα εναπομείναντα νοσοκομεία καταρρέουν μην μπορώντας να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες. Η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο δραματική, καθώς οι ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και σε τρόφιμα και νερό είναι τεράστιες, η ανθρωπιστική βοήθεια που προσπαθούν να εισαγάγουν στην πόλη από τη θάλασσα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν αρκούν και συχνά δεν φτάνουν στο κέντρο της πόλης.

Η ανησυχία για το ξέσπασμα και επιδημιών αυξάνεται ώρα με την ώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού για να μεταφερθούν 17 ασθενείς ενός νοσοκομείου σε άλλο, μετά από μέρες που παρέμειναν αβοήθητοι, μεταξύ 80 νεκρών άλλων ασθενών, καθώς στο νοσοκομείο δεν υπήρχε κανένα απολύτως ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Σε όλα αυτά, προστίθενται οι πολλαπλασιαζόμενες καταγγελίες περί μαζικών συνοπτικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων συλληφθέντων και από τις δύο πλευρές, και από τους πιστούς στον Καντάφι ενόπλους και από τους αντικαθεστωτικούς. Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ που βρίσκεται στην Τρίπολη έχει, ήδη, αρχίσει να συλλέγει στοιχεία, ενώ ο Οργανισμός απεύθυνε ύστατη έκκληση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους, υπογραμμίζοντας ότι αυτά που διαπράττονται και από τις δύο πλευρές δεν απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου.

Ερευνα ξεκίνησε, ήδη, ο ΟΗΕ για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου (συνοπτικές εκτελέσεις και βασανιστήρια συλληφθέντων) από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές
Ερευνα ξεκίνησε, ήδη, ο ΟΗΕ για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου (συνοπτικές εκτελέσεις και βασανιστήρια συλληφθέντων) από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές
Ο λιβυκός λαός δίνει μάχη επιβίωσης πίσω από τις σκηνές πανηγυρισμών που μεταδίδουν τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, οι μάχες συνεχίζονται τόσο σε διάφορα σημεία της Τρίπολης, όπως είναι το διεθνές αεροδρόμιο και η συνοικία Αμπού Σαλίμ, όπως και σε άλλες πόλεις. Αν και μαίνονται σκληρές μάχες και κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, το επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι, στην περίμετρο της οποίας σημειώνονται σφοδρότατες συγκρούσεις και οι αντικαθεστωτικοί δεν έχουν καν καταφέρει να πλησιάσουν. Βρετανικά βομβαρδιστικά έπληξαν καταφύγιο του Καντάφι αν και τόσο ο Βρετανός υπουργός Αμυνας όσο και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ προσπαθούσαν να πείσουν (ματαίως) ότι «το ΝΑΤΟ δεν στοχεύει στην εξόντωση του Καντάφι».

Συναντήσεις και τριβές

Μετά από πολύωρα παζάρια, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Νότια Αφρική, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την αποδέσμευση 1,5 δισ. δολαρίων από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος προκειμένου να δοθούν άμεσα χρήματα στο αντικαθεστωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο, του οποίου ο επικεφαλής, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, επαναλάμβανε ότι είναι θέμα «ζωής και θανάτου να βρεθούν χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα, καύσιμα, να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και να διασφαλιστεί η τάξη μέσα στις πόλεις». Η Νότια Αφρική, με τη σιωπηλή υποστήριξη και άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι Ρωσία, Κίνα, Ινδία, ζήτησε να τεθούν συγκεκριμένοι όροι για τη διανομή των χρημάτων αυτών «αυστηρά για ανθρωπιστικούς λόγους». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωνε ότι «θα υπάρξει αυστηρή επιτήρηση της διαχείρισης των χρημάτων από τον ΟΗΕ».

Ο Νοτιοαφρικανός διπλωμάτης κατέστησε σαφές ότι η συναίνεση στην αποδέσμευση του συγκεκριμένου ποσού δεν σημαίνει αναγνώριση του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου. Ερωτώμενος για το ίδιο ζήτημα, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ διευκρίνιζε ότι η Ρωσία θ' αναγνωρίσει το Συμβούλιο όταν αυτό «καταφέρει να ενώσει τη χώρα» επισημαίνοντας ότι ο Καντάφι «διατηρεί ακόμη μεγάλη επιρροή μέσα στη χώρα». Η Μόσχα τάχθηκε υπέρ της ανάληψης ενεργότερου ρόλου από τον ΟΗΕ στη μεταβατική αυτή φάση στη Λιβύη.

Την άρνησή της ν' αναγνωρίσει το αντικαθεστωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε, αργά χτες, και η 54μελής Αφρικανική Ενωση ως σύνολο υποστηρίζοντας ότι «όσο οι μάχες συνεχίζονται, δεν μπορεί κανείς ν' αναγνωρίσει κανέναν» και προτείνοντας τη σύσταση μιας αυστηρά μεταβατικής κυβέρνησης, στην οποία «θα συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές». Βέβαια, 20 αφρικανικές χώρες, ξεχωριστά, αναγνώρισαν το αντικαθεστωτικό Συμβούλιο, όπως και οι Βουλγαρία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Βοσνία και Κύπρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ