Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Αιματηρή βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΟΗΕ

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Βομβιστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, εξαπέλυσαν χτες το μεσημέρι μέλη της ισλαμικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 16 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων.

Η επίθεση έγινε με παγιδευμένο με εκρηκτικά ΙΧ αυτοκίνητο, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την πρεσβεία των ΗΠΑ και άλλες διπλωματικές αποστολές. Ηταν τόσο σφοδρή, που δημιούργησε μικρό κρατήρα στα θεμέλια του κτιρίου, στο οποίο δούλευαν περίπου 400 υπάλληλοι διαφόρων Οργανισμών του ΟΗΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε τη λύπη του για την επίθεση, που, όπως είπε, «έγινε σε εκείνους που αφιερώνουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους άλλους». Μάλιστα, αργότερα, ανακοίνωσε την αποστολή πολλών ανώτερων στελεχών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα Ασα - Ρόουζ Μιγκίρο και ενός ειδικού για θέματα Ασφάλειας, του Γκρέγκορι Σταρ, για να πραγματοποιήσουν έρευνα. Από την άλλη, ο Νιγηριανός Πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν χαρακτήρισε την επίθεση «ενέργεια βαρβαρότητας, αναισθησίας και δειλίας», διαβεβαιώνοντας πως θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της χώρας...

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ένα 10ήμερο πριν την επίθεση ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική (AFRICOM), στρατηγός Κάρτερ Χαμ, είχε δηλώσει πως η ισλαμική οργάνωση «Μπόκο Χάρα», που δρα στη βορειοανατολική Νιγηρία επιδιώκοντας την επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία), επιδιώκει τη συνεργασία της με δύο οργανώσεις της «Αλ Κάιντα» στη βόρεια και ανατολική Αφρική (την «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ» και την «Αλ Σαμπάμπ» που δρα στη Σομαλία), ώστε να εξαπολύσει επιθέσεις μεγαλύτερης κλίμακας στη Νιγηρία. Μάλιστα, ο Αμερικανός στρατηγός είχε δηλώσει στις 17 του μήνα στο Ασοσιέιτεντ Πρες πως εάν αυτό συμβεί τότε θα πρόκειται «για μία από τις πιο επικίνδυνες εξελίξεις που θα μπορούσαν να συμβούν όχι μόνον για τους Αφρικανούς, αλλά και για μας τους Αμερικανούς».

Ας σημειωθεί, πάντως, πως η χτεσινή επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ στην Αμπούτζα δεν ήταν η μοναδική. Ενοπλοι ισλαμιστές της «Μπόκο Χάραμ» πραγματοποίησαν ένοπλες επιθέσεις σε δύο τράπεζες και δύο αστυνομικά τμήματα της πόλης Γκόμπι στη βόρεια Νιγηρία, προκαλώντας το θάνατο άλλων 12 ατόμων (αστυνομικοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, πελάτες τράπεζας). Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες, σε όλες τις περιπτώσεις, έφυγαν με χρήματα και όπλα, φωνάζοντας «Αλάχ Αλ Ακμπαρ» (σ.σ. «Ο Θεός είναι μεγάλος»)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ