Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Αντεπίθεση» Τάντιτς στις πιέσεις Μέρκελ

Σέρβοι που κατοικούν στις βόρειες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου
Σέρβοι που κατοικούν στις βόρειες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ισχυρούς κραδασμούς στη σερβική πολιτική σκηνή προκαλούν οι όροι που έθεσε στο Βελιγράδι την περασμένη Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ προκειμένου να ενταχθεί η Σερβία στην ΕΕ (π.χ. κατάργηση όλων των παράλληλων διοικητικών δομών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο).

Χτες ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς αναγκάστηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος, λέγοντας σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούνγκ», πως η Σερβία δεν μπορεί να εγκαταλείψει το λαό της στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο» αλλά ούτε και να παραιτηθεί από την πορεία ένταξης στην ΕΕ, υπαινισσόμενος πως εάν κληθεί να επιλέξει θα προτιμήσει το πρώτο... Οπως είπε, σε κάθε περίπτωση η «Σερβία δεν θα παραιτηθεί από κανένα νόμιμο συμφέρον της» και εάν δεν καταστεί δυνατό να πάρει φέτος η χώρα το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας «τότε θα είναι αύριο».

Ο Σέρβος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις απαιτήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, εξηγώντας ότι ο όρος πχ για κατάργηση των παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός μεταξύ άλλων γιατί «οι θεσμοί αυτοί δεν είναι παράλληλοι, αλλά οι μοναδικοί στο βόρειο Κόσσοβο και η κατάργησή τους θα δημιουργήσει πολιτικό κενό και κενό επιβίωσης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου».

Το ίδιο 24ωρο το αντιπολιτευόμενο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα απαίτησε έκτακτη σύγκληση της Βουλής και τοποθέτηση όλων των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Παράλληλα, οι επικεφαλής τεσσάρων σερβικών κοινοτήτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο (οι δήμαρχοι των Δήμων Λεπόσαβιτς, Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Ζούμπιν Πότοκ και Ζβέτσαν) απέστειλαν δραματική επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ζητώντας την ανάκληση των μέτρων καταπίεσης του σερβικού πληθυσμού που έχουν πάρει οι δυνάμεις της ΝΑΤΟικής αποστολής «KFOR» και των Κοσσοβάρων Αλβανών καταγγέλλοντας παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Οπως σημείωσαν «έχουν αναγγελθεί ακραία μέτρα πίεσης, που θα οδηγήσουν σε νέα εθνική εκκαθάριση των Σέρβων, ενώ από την άλλη πλευρά οι δράσεις παλαιών και νέων αλβανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων γίνονται ανεκτές και τους επιτρέπεται η ελευθερία κινήσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ