Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Απότομη επιδείνωση και «κούρεμα»

Λειτουργικά κέρδη 3,9 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο. «Ζημιά» 4,5 δισ. ευρώ εμφανίζει η τελική σούμα

Ρυθμούς «επιδείνωσης» εμφανίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, εξέλιξη που συνδέεται πρώτα και κύρια με τον τραπεζικό κλάδο, με την καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, με τις «τεχνικές» κουρέματος και αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, των ομολόγων που έχουν στοιβάξει στα θησαυροφυλάκιά τους, από τα οποία και ξεκοκαλίζουν ολόκληρους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Στο α' εξάμηνο του 2011 ο τραπεζικός κλάδος μετά και το «κούρεμα» εμφανίζει «ζημιές» ύψους 4,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που έχει κινητοποιήσει όλα τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, τους εφεδρικούς μηχανισμούς ενίσχυσης σε ρευστότητα, που διαμορφώνει προϋποθέσεις και όρους για νέες επιχειρηματικές κολεγιές και συμφύσεις με το κράτος. Το «κούρεμα» για την ώρα έχει τη μορφή λογιστικής πρόβλεψης, αλλά ως πραγματικό γεγονός, μαζί με τα πρόσθετα μέτρα στη ρότα της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, το προγραμματίζουν για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς για το α' εξάμηνο (πηγή : Πήγασος ΑΕΠΕΥ):

  • Το τελικό αποτέλεσμα (μετά από φόρους) για το σύνολο των εισηγμένων - 249 επιχειρήσεις - εμφανίζει διεύρυνση της ζημιάς στα 4,4 δισ. ευρώ (έναντι ζημιάς 966,9 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2010). Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει ζημιά ύψους 1,3 δισ. ευρώ και το υπό διαμόρφωση κοινό επιχειρηματικό σχήμα Alpha - Eurobank 1,1 δισ. ευρώ.
  • Το λειτουργικό αποτέλεσμα (πριν από την πληρωμή τόκων, φόρων, κουρέματος κ.ά.) εμφανίζει κέρδη 3,9 δισ. ευρώ (από 4,7 δισ. ευρώ πέρσι) με υποχώρηση 16,5%.
  • Οι 154 από τις εισηγμένες ΑΕ εμφανίζουν λειτουργική κερδοφορία έναντι 154 με ζημιά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ