Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκρυβαν τα κέρδη, κλαίνε για τις ζημιές

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) για την πορεία της μεταποίησης στην περιοχή την τελευταία 5ετία (2006-2010), επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ για το βάθος και την έκταση της καπιταλιστικής κρίσης, για το χαρακτήρα της σαν κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και κερδών. Οι ίδιοι ομολογούν πως πριν το ξεκίνημά της είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:

  • το 2006 το περιθώριο καθαρού κέρδους ήταν 5,53% και το 2010 έπεσε στο 0,53%
  • το 2007 είχαν αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12,1% σε σχέση με το 2006, όμως στο σύνολο της 5ετίας καταγράφεται συνολική μείωση του κύκλου εργασιών κατά -6,6%
  • το 2006 κερδοφόρες ήταν το 86,7% των επιχειρήσεων και το 2010 το 62,5%.

Οι βιομήχανοι δε μιλούν για τα κέρδη και διαμαρτύρονται για τις ζημιές. Κρύβουν ποιος πλήρωσε τόσο την περίοδο των παχιών αγελάδων για την κερδοφορία τους και ποιος πληρώνει σήμερα τα βάρη της κρίσης.

Ο ΣΒΒΕ επανέρχεται με διεκδικήσεις και ζητά παραπέρα βάθεμα της αντιλαϊκής αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης. Ζητά να καταργηθεί η επιδότηση της ανεργίας και να μετατραπεί σε επιδότηση των ίδιων για τις ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον για άλλα τρία χρόνια. Ζητά την άρση κάθε εμποδίου στην επιχειρηματική δράση, νέες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις. Επίσης, ζητά να υπάρξει «συναίνεση και σύμπνοια της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, όπως έγινε πρόσφατα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, για τη λήψη ρεαλιστικών αποφάσεων που θα έχουν άμεσα θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρευνας αποδεικνύει περίτρανα στους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, ποιον υπηρετεί η σημερινή πολιτική, ποιος κερδίζει, ποιος προωθεί τη λεγόμενη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να χαλάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης, ΝΔ, ΛΑΟΣ και συμμαχίας των προθύμων, τα σχέδια της κοινωνικής συναίνεσης που θέλουν το λαό στο γύψο. Να απορρίψουν τις θεωρίες που πλασάρει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δήθεν "αριστερές και πατριωτικές δυνάμεις", ότι τα μέτρα επιβάλλονται απ' έξω, από τους ξένους. Τα μέτρα αυτά τα έχουν ανάγκη οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Ενας δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, τη νεολαία, συστράτευση με το ΚΚΕ σε ένα κοινό λαϊκό μέτωπο για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για να κοινωνικοποιηθούν τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο, με κεντρικό σχεδιασμό, για μια οικονομία και εξουσία που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ