Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συρρίκνωση του «επίσημου» πολιτικού σκηνικού

Με τη συμμετοχή μόλις 7 κομμάτων, όσων έχουν καταφέρει να έχουν άδεια λειτουργίας, θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Δεκέμβρη, υπόγραψε ο Πρόεδρος Ντ. Μεντβέντιεφ, παρουσία των ηγετών των 7 κομμάτων. Τα κόμματα αυτά είναι η Ενιαία Ρωσία, η Δίκαιη Ρωσία, το Φιλελεύθερο - Δημοκρατικό Κόμμα, η Δεξιά Υπόθεση, το Γιάμπλακο, οι Πατριώτες της Ρωσίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σε σχέση με πριν 6 χρόνια, όταν στη χώρα υπήρχαν 32 αναγνωρισμένα πολιτικά κόμματα, η «επίσημη» σημερινή πολιτική ζωή της Ρωσίας παρουσιάζεται συρρικνωμένη, ως αποτέλεσμα ενός «δρακόντειου» νόμου για τα πολιτικά κόμματα, αλλά και των προσπαθειών του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας και του δικαστικού συστήματος να προφυλάξουν το αστικό πολιτικό σύστημα από «ανεπιθύμητες» γι' αυτό παρουσίες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αρχές αρνήθηκαν τα τελευταία χρόνια 6 φορές (!) την αναγνώριση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του κόμματος από τις εκλογές όλων των επιπέδων.

Τα 4 από τα 7 κόμματα, που αφέθηκαν να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη, έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και δε θα περάσουν από τη δοκιμασία της συλλογής και κατάθεσης των στοιχείων 150 χιλιάδων υποστηρικτών τους. Τέλος, ο ρωσικός εκλογικός νόμος προβλέπει εκλογικό όριο 7% για τη συμμετοχή στην κατανομή των 450 εδρών της Κρατικής Δούμας.


Ι.Π.-Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ