Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Μεγάλη συνεργασία ενεργειακών κολοσσών

Στο επίκεντρο η Αρκτική αλλά και ο κόλπος του Μεξικού

ΜΟΣΧΑ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

«Στρατηγική συμφωνία» μεταξύ της κρατικής ρωσικής εταιρείας «Rosneft» και της αμερικανικής «ExxonMobil» για την εκμετάλλευση υπεράκτιων πετρελαϊκών πεδίων στη ρωσική Αρκτική, καθώς και στον Κόλπο του Μεξικού, υπεγράφη στη ρωσική πρωτεύουσα παρουσία του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μάλιστα εκτίμησε το συνολικό ύψος των επενδύσεων στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά την ανακοίνωση της «Exxon», σε πρώτη φάση θα διατεθούν 3,2 δισ. δολάρια για έρευνες σε τρία πετρελαϊκά πεδία της Θάλασσας Κάρα, βόρεια της Σιβηρίας, δεδομένης της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας της «Exxon» από τη δραστηριότητά της στην καναδική αρκτική περιοχή. Ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της «Exxon» στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων στην Αρκτική, η «Rosneft» αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής σε νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος επλήγη πέρυσι από την τεράστια διαρροή σε πλατφόρμα της BP.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον εντεινόμενο ανταγωνισμό και τις αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους για τον τεράστιο πλούτο που υπάρχει στο υπέδαφος της Αρκτικής, όπου θεωρείται ότι έχει το ένα τέταρτο των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων παγκοσμίως. Σε μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού δεν έχουν καθοριστεί κυριαρχικά δικαιώματα και ακριβώς εκεί γίνεται η μεγάλη αντιπαράθεση. Η Ρωσία, για λογαριασμό φυσικά της ντόπιας αστικής της τάξης, έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει από τον ΟΗΕ την επέκταση των ορίων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της προς το βορρά, υποστηρίζοντας ότι η υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ είναι φυσική επέκταση της Σιβηρίας.

Αντίστοιχους ισχυρισμούς προβάλλει όμως ο Καναδάς ενώ η Δανία την προηγούμενη βδομάδα παρουσίασε την «Αρκτική Στρατηγική» για ολόκληρο το αρκτικό κύκλο, επιβεβαιώνοντας ότι σκοπεύει να διεκδικήσει κυριαρχικά δικαιώματα στον πλούσιο βυθό της περιοχής - μεταξύ άλλων και τον πυθμένα κάτω από το Βόρειο Πόλο.

Η διεκδίκηση αυτή, που θα υποβληθεί στον ΟΗΕ το αργότερο μέχρι το 2014, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Δανίας και αναμένεται να φέρει την Κοπεγχάγη σε πορεία σύγκρουσης με τις τέσσερις άλλες χώρες που προβάλλουν ανάλογους ισχυρισμούς: ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς και Νορβηγία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ