Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

ΣΑΝΑ'Α.--

Για τρίτη μέρα, χτες, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στο κέντρο της υεμενίτικης πρωτεύουσας, οι οποίες φαίνεται, μάλιστα, ότι διευρύνθηκαν και μεταξύ της, πιστής στον επί δεκαετίες ισχυρό άνδρα της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ρεπουμπλικανικής φρουράς και μονάδων που έχουν λιποτακτήσει υπό τον αντιστράτηγο Αλί Μόχσεν αλ Αχμαρ και έχουν συνταχθεί με την αντιπολίτευση. Ενας πρώτος απολογισμός των χτεσινών συγκρούσεων αναφέρει 11 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών των τελευταίων 24ώρων σε περισσότερους από 66, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο γενικευμένης ένοπλης σύρραξης.

Εκπρόσωπος των στρατευμάτων, που παραμένουν πιστά στον Σάλεχ, αρνήθηκε ότι επλήγησαν με αληθινά πυρά οι διαδηλωτές και επέρριψε την ευθύνη στην αντιπολίτευση. Αργά το απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της, σφοδρά κλυδωνιζόμενης, υεμενίτικης ηγεσίας, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Στην Σάνα'α βρίσκονται και συζητούν με τον Χάντι ένα σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας από τον Σάλεχ σε μια προσωρινή ηγεσία, με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Εντούτοις, οι επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών παραμένουν μεγάλες, αφού αλλεπάλληλοι γύροι συνομιλιών κατέρρευσαν τους προηγούμενους μήνες, εξαιτίας της άρνησης του Σάλεχ, που βρίσκεται ακόμα στη Σ. Αραβία μετά τον τραυματισμό του τον Ιούνη, να εγκαταλείψει την εξουσία.

Παρέμβαση έκανε, χτες, και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, ζητώντας άμεση επίτευξη συμφωνίας μεταβίβασης της εξουσίας. Εντούτοις, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπου επικράτησε εγρήγορση, στην Υεμένη, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν προβεί σε σειρά δηλώσεων αλλά σε καμία πράξη, ενώ οι συγκρούσεις σοβούν από το Φεβρουάριο και, εκτός από το θάνατο περισσοτέρων των 400 ανθρώπων, έχουν οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του λιμού, καθώς τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ήδη, υποφέρουν από πείνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ