Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Με μανδύα ΟΗΕ και ΝΑΤΟικές βόμβες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την πρώτη του συνάντηση με τον επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ είχε, χθες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλώντας για «νέο κεφάλαιο» στην ιστορία της Λιβύης. Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις μέχρις ότου τερματιστεί η απειλή Καντάφι για τους Λίβυους» και τάχθηκε υπέρ «της ταχύτερης διεξαγωγής εκλογών», αφήνοντας φυσικά ασχολίαστο το ότι το Συμβούλιο δεν έχει καταφέρει ακόμη να ελέγξει πλήρως τη χώρα, ούτε να συμφωνήσει σε μια έστω μεταβατικού τύπου «κυβέρνηση».

Επειδή, όπως φαίνεται, οι, κατά τους ιμπεριαλιστές, «μαχητές της ελευθερίας» δεν δείχνουν για άλλη μια φορά καλές επιδόσεις, το έργο της «ανοικοδόμησης», δηλαδή πέραν της εξασφάλισης νέων επενδύσεων, της οικοδόμησης της οικονομίας της χώρας στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ανέλαβε ένας ειδικός. Ο Ιαν Μάρτιν, που θεωρείται ειδικός σε θέματα ανοικοδόμησης κρατών μετά από συρράξεις (!), και έχει υπηρετήσει με την ιδιότητά του αυτή σε αποστολές του ΟΗΕ στο Νεπάλ, στο Ανατολικό Τιμόρ και στην Αϊτή, διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της ανάλογης ομάδας που αναμένεται την επόμενη βδομάδα στη βορειοαφρικανική χώρα.

Κατά τα άλλα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, οι «Φίλοι της Λιβύης», δηλαδή οι ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές εκείνες δυνάμεις που ενεπλάκησαν στην επέμβαση κατά της χώρας, αλλά και εκείνες οι δυνάμεις που εκ των υστέρων έσπευσαν για να διασφαλίσουν ρόλο στη διανομή του πλούτου, αναμενόταν να συνεδριάσουν για να «θεσμοποιήσουν» την παρουσία τους και να «δουν τις επόμενες κινήσεις τους». Δεν ήταν σαφές αν στη σύνοδο αυτή θα συμμετείχε, τελικά, και η Αφρικανική Ενωση που αναγνώρισε το Μεταβατικό Συμβούλιο ως ηγεσία της Λιβύης, χθες, θέτοντας, όμως, ως προϋπόθεση τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Μάχες και καταγγελίες

Παρά τις συνεχιζόμενες σκληρές μάχες, οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν καθόλου στις πόλεις Σύρτη και Μπάνι Ουαλίντ. Σύμφωνα με εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών, κάποια πρόοδος έχει επιτευχθεί στην Σάμπχα, στο νότο. Μάρτυρες υποστηρίζουν ότι την περασμένη βδομάδα είδαν τον Καντάφι στην πόλη, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, όπως ούτε η σύλληψη ενός στρατηγού του Καντάφι, την οποία ανακοίνωσαν οι αντικαθεστωτικοί στην ίδια περιοχή.

Ο συνταγματάρχης, πάντως, επανήλθε με νέο ηχητικό μήνυμα, στο οποίο προειδοποιεί ότι η δική του εξουσία «επειδή βασιζόταν στη λαϊκή θέληση δεν μπορεί να εξαλειφθεί εύκολα». Ο Καντάφι καλεί τους Λίβυους να μην πιστεύουν στην νέα ηγεσία προειδοποιώντας ότι «στηρίζεται στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και αυτοί δε θα κρατήσουν για πάντα».

  • «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Βολιβιανός ηγέτης την έγκριση του ΟΗΕ για επέμβαση στη Λιβύη, επαναλαμβάνοντας ότι εκφράζει την επιδίωξη συσσώρευσης κεφαλαίων και πλούτου σε λίγα χέρια. Στις δικές της καταγγελίες προχώρησε, χθες, και η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτηρίζοντας «άθλια» τη στάση της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες από τη Λιβύη, η οποία γίνεται ακόμη χειρότερη αν σκεφτεί κανείς ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στην επέμβαση που έδιωξε όλους αυτούς τους ανθρώπους από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ