Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κανένας φοιτητής να μην πληρώσει για πάσο
  • Το υπουργείο ανακοίνωσε τις ημερομηνίες για την αίτηση για τα «νέα» πάσο, που θα κοστίζουν 2,5 ευρώ και θα παραλαμβάνονται από εμπορικά καταστήματα!
  • Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ήδη, διοργανώνει κινητοποιήσεις για να μην πληρώσει κανένας φοιτητής για το πάσο

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ...περήφανα το «νέο» πάσο, για το οποίο η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα κοστίζει 2,46 ευρώ. Σα να πρόκειται για πρωτοβουλία προνομιακή για τους φοιτητές και τους σπουδαστές... το υπουργείο διαφημίζει τη νέα «πραμάτεια» που θα πουλιέται ακριβά και θα προστεθεί στην αύξηση των εισιτηρίων, που πληρώνουν ήδη φοιτητές και εργαζόμενοι. Πρακτικά πρόκειται για ένα ακόμα χαράτσι για τους φοιτητές, απ' το οποίο θα κερδίζει και η εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό.

Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι με τον προηγούμενο τρόπο διανομής έπαιρναν πάσο και μη δικαιούχοι και ότι το «ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ που δαπανούσαν τα Ιδρύματα μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, ανταποδοτικές υποτροφίες κ.τ.λ.)»... Μόνο ως πρόκληση όμως μπορεί να εκληφθεί αυτό, σε μια περίοδο που με το νόμο - πλαίσιο, όλη η φοιτητική μέριμνα παραδίδεται στους ιδιώτες!

Μάλιστα, το υπουργείο έβγαλε και διευκρινιστική ανακοίνωση για να ενημερώσει πως «δε διενεργήθηκε διαγωνισμός από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για την εκτύπωση των φοιτητικών πάσο», ούτε «υπήρξε συμφωνία του υπουργείου με το δίκτυο καταστημάτων "Γερμανός" για τη διανομή των πάσο». Τι έγινε αντί των παραπάνω; «Το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) διενήργησε μειοδοτικό διαγωνισμό» και «νικητής του διαγωνισμού υπήρξε η ΕΒΕΚ ΑΕΒΕ - Ελληνική Βιομηχανία Εξυπνων Καρτών (κάρτες κινητών, τηλεκάρτες, κάρτες εισόδου)». Επιπλέον, διευκρινίστηκε πως η ΕΒΕΚ έχει «ως υπεργολάβο το δίκτυο καταστημάτων "Γερμανός"»!

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει διοργανώσει ήδη κινητοποιήσεις για το θέμα των πάσο. Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο Πανεπιστήμιο Πατρών έκαναν συμβολική κατάληψη στα καταστήματα «Γερμανός». Την Πέμπτη διοργανώνει κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΑ, στις 10 το πρωί, ενώ το Σάββατο θα γίνουν κινητοποιήσεις στα καταστήματα που διανέμουν τα πάσο.

  • Χτες, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ερευνας και Τεχνολογίας της Κίνας και συζήτησαν για ...μπίζνες. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, πως στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως η «συνεργασία των δύο χωρών εισέρχεται σε νέα φάση, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και με συμπράξεις Πανεπιστημίων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και Ερευνητικών Κέντρων. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο υφυπουργός Ερευνας της Κίνας εξέφρασε «έντονο ενδιαφέρον» για συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σεισμολογικών ερευνών, αγροβιοτεχνολογίας και διατροφής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ