Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ανθρωπιστική κρίση στη Σύρτη

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με αμείωτη σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες και το ΝΑΤΟικό σφυροκόπημα της Σύρτης και η πόλη και το Μπάνι Ουαλίντ αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική καταστροφή. Λόγω της παρατεταμένης πολιορκίας από τις δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου, δεν υπάρχουν πλέον αποθέματα πόσιμου νερού, τροφίμων και φαρμάκων, ενώ οι μεγάλες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχουν παραλύσει τα νοσοκομεία.

Εκπρόσωποι του ΟΗΕ υποστήριζαν ότι, με βάση μαρτυρίες, λόγω των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και των μαχών δεν μπορούν να ταφούν γρήγορα οι νεκροί, ούτε οι τραυματίες να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία. Επίσης, ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να στείλει στη Σύρτη και στο Μπάνι Ουαλίντ βυτία με πόσιμο νερό, τα οποία, όμως, λόγω των μαχών, δεν έχει καταστεί δυνατό να εισέλθουν στην πόλη.

Επίσης στην Τρίπολη πληθαίνουν οι καταγγελίες για αναίτιες συλλήψεις από ενόπλους, βασανιστήρια, κρατήσεις και εξαφανίσεις από τους «μαχητές» του Μεταβατικού Συμβουλίου. Μέσα σε αυτό το κλίμα έφτασε, χτες, στη λιβυκή πρωτεύουσα για επίσκεψη και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι. Στόχος, όπως είπε, «να αποκατασταθούν και τυπικά οι σχέσεις των δύο χωρών» και να «βρεθούν τρόποι συμμετοχής της Ιταλίας στην ανοικοδόμηση της χώρας». Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ έχει, ήδη, επαναλειτουργήσει τις εγκαταστάσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ