Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νομιμοποιεί την ιμπεριαλιστική πολιτική στην Παλαιστίνη

Το κοινό ψήφισμα που εξισώνει θύτη και θύμα καταψήφισαν το ΚΚΕ και το Πορτογαλικό ΚΚ

Ο ισραηλινός στρατός χτυπάει στο ψαχνό Παλαιστίνιους διαδηλωτές κατά των εποικισμών
Ο ισραηλινός στρατός χτυπάει στο ψαχνό Παλαιστίνιους διαδηλωτές κατά των εποικισμών
Το κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την Παλαιστίνη, που ψηφίστηκε προχτές στο Στρασβούργο, αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ρόλο του ως οργάνου νομιμοποίησης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Οι ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, των Συντηριτικών, των Πράσινων και από κοντά και οι οπορτουνιστές του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στήριξαν το ψήφισμα, που αποτελεί αντιγραφή των θέσεων των ΗΠΑ και του «Κουαρτέτου» και επιχειρεί να ξεπεράσει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, με τη θέση περί ενίσχυσης των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, το οποίο διατηρεί υπό κατοχή παλαιστινιακά εδάφη. Η διγλωσσία του ψηφίσματος είναι τέτοια, ώστε να ζητάει δήθεν να μην επέλθουν αλλαγές στο καθεστώς των συνόρων πριν από το 1967, «εκτός από αυτές που θα συμφωνηθούν από τα μέρη» στις διαπραγματεύσεις! Το κοινό ψήφισμα βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα, τους πόθους και το δίκιο του παλαιστινιακού λαού. Στηρίζει τις «μανούβρες» των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Ισραήλ, τις πιέσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.

Εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Τούσσας είχε πριν αποστείλει επιστολή σε όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στη Συνομοσπονδιακή Ομάδα Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Αριστερά των Πρασίνων, των Βορείων Χωρών ( GUE/NGL), καλώντας να καταψηφιστεί το ψήφισμα που κρατάει ίσες αποστάσεις από τον θύτη (Ισραήλ) και το θύμα (παλαιστινιακό λαό).

Στην επιστολή αυτή σημείωνε:

«H Ευρωομάδα του ΚΚΕ θα ψηφίσει κατά του κοινού Ψηφίσματος για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και θεωρεί ότι και η GUE/NGL επίσης δεν πρέπει να το υποστηρίξει.

Το κύριο πολιτικό ζήτημα που αναδεικνύεται επιτακτικά είναι η άμεση και χωρίς όρους αναγνώριση ανεξάρτητου, κυρίαρχου, βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους, ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ, με βάση τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το κοινό ψήφισμα αντί για ξεκάθαρη θέση ότι αποδέχεται ή όχι το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρες μέλος του ΟΗΕ ως κυρίαρχο κράτος, καλεί τα κράτη - μέλη να είναι "ενωμένα στην αντιμετώπιση του νόμιμου αιτήματος των Παλαιστινίων, το οποίο όμως θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων στην τωρινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ".

Το κοινό ψήφισμα, στην παράγραφο 2 ακολουθεί το πολιτικό πλαίσιο των ΗΠΑ και του "Κουαρτέτου" καλώντας τους Παλαιστίνιους να ξαναπροσέλθουν στον προδιαγεγραμμένο θάνατο των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. Το δήθεν επιχείρημα ότι αυτός ο διάλογος μέσω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012, δεν περιλαμβάνει καμία εγγύηση για τη μόνη λύση, την ανεξαρτησία του Παλαιστινιακού Κράτους».

Τη στάση αρχών, της χωρίς όρους στήριξης του παλαιστινιακού λαού κόντρα σε κάθε ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό, κράτησαν το ΚΚΕ και το Πορτογαλικό ΚΚ ενώ τα οπορτουνιστικά κόμματα της Συνομοσπονδιακής Ομάδας που συμμετέχουν και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς συντάχθηκαν με το κοινό ψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ