Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διευρύνονται οι συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η δεύτερη, κεκλεισμένων των θυρών, σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, καθώς Ρωσία και Κίνα κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν ούτε το «βελτιωμένο» σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ, λόγω της αναφοράς του στο ενδεχόμενο επιβολής «στοχευμένων κυρώσεων» στην περίπτωση που η συριακή ηγεσία δεν συμμορφωθεί άμεσα με το αίτημα τερματισμού της καταστολής. Διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη υποστήριζαν ότι προφανώς η συνεδρίαση θα επαναληφθεί αφού ολοκληρωθούν ορισμένες διμερείς επαφές με στόχο να αμβλυνθούν οι διαφωνίες.

Κατά τα άλλα, εντός Συρίας, χτες, οι διαδηλώσεις έλαβαν πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Σκληρές μάχες, και μάλιστα μεταξύ ενόπλων πλευρών, φαίνεται ότι διεξάγονται στην πόλη Ραστάν, όπου το κρατικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν επτά στρατιώτες και αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 32 «σε ανταλλαγές πυρών με ενόπλους συμμοριών». Πληροφορίες κάνουν λόγο για 1.000 μέλη του συριακού στρατού που έχουν λιποτακτήσει.

Οι εξελίξεις στο Ραστάν αναμφιβόλως αποδεικνύουν ότι σταδιακά οι ταραχές στη Συρία «στρατιωτικοποιούνται». Αυτό επιβεβαιώνεται και από την είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο SANA ότι κατασχέθηκε φορτηγό με ιρανικές πινακίδες (!) που εισήγαγε στη χώρα μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών προερχόμενο από το Λίβανο. Νωρίτερα, από το Λίβανο είχε γίνει γνωστό ότι ο λιβανικός στρατός είχε κατασχέσει το περιεχόμενο πέντε φορτηγών με προορισμό τη Συρία που μετέφεραν «λαθραίο φορτίο» χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται αν πρόκειται για όπλα. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία Ασαντ έχει κατηγορήσει τον επικεφαλής της τωρινής μείζονος αντιπολίτευσης στο Λίβανο, τον Σάαντ Χαρίρι, που ηγείται του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος, ότι «υποστηρίζει με διάφορους τρόπους» τη συριακή αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, στην Κωνσταντινούπολη συνεδρίασε για πολλοστή φορά το λεγόμενο «Εθνικό Συμβούλιο» της συριακής αντιπολίτευσης, το οποίο διατείνεται ότι εκπροσωπεί μεγάλη μερίδα των Σύρων αντικαθεστωτικών, προσπαθώντας, για μια ακόμη φορά, να καταλήξει στην εκλογή προεδρείου, αλλά και τρόπου «κοινής έκφρασης». Στο συγκεκριμένο σώμα εκπροσωπούνται, κυρίως, Σύροι του εξωτερικού που διασυνδέονται με ισλαμιστικές δυνάμεις, όπως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ή το ισλαμικό κόμμα, που βρίσκονται υπό την «αιγίδα» της Αγκυρας, η οποία επιδιώκει να προωθήσει τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης αναμειγνυόμενη στις εξελίξεις σε όλη την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ