Τρίτη 11 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μονόδρομος η πτώχευση του λαού

Σαν αναγκαίο μονόδρομο για «τη σωτηρία της χώρας» χαρακτήρισε ο Ε. Βενιζέλος τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, ενώ τώρα που είναι φανερό ότι τα εισοδήματα των εργαζομένων έχουν πάει πίσω δεκαετίες, εκείνος υποστήριξε ότι έφτασαν στα επίπεδα του 2004, θεωρώντας το μάλιστα φυσιολογικό, αφού όπως είπε η ύφεση, το 2012, θα φτάσει σωρευτικά στο -15%.

Μιλώντας χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το νέο πρόγραμμα που επεξεργάστηκε με την τρόικα μέχρι το 2014, «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη δημοσιονομική της κυριαρχία, αφού είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και προσβλητικό μια χώρα να αναγκάζεται να προσφύγει σε διεθνή δανεισμό». Ο Ε. Βενιζέλος, αναζητώντας άλλοθι για τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «όταν ζητάς και δανείζεσαι και έχεις ανάγκη είσαι αποδυναμωμένος πολιτικά και ο συσχετισμός δυνάμενων είναι ασύμμετρος».

Ακολουθώντας την πιο ακραία και επιθετική πολιτική που ανασύρει το ΠΑΣΟΚ, για να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, ο υπουργός έκανε λόγο για ευθύνες που ανήκουν «σε όλους μας», κάνοντας λόγο για «ανιστόρητες διεκδικήσεις που τις έχουμε στηρίξει πολιτικά και συνδικαλιστικά».

Αναφερόμενος στους αριθμούς είπε ότι αν εκτελεστεί πιστά ο προϋπολογισμός του 2012 θα «έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ, αναφερόμενος στην τρόικα ανέφερε ότι οι δανειστές ενδιαφέρονται για τα πάντα, από τη Δημόσια Διοίκηση και εργασιακές σχέσεις μέχρι και «για τη συνοχή της κοινωνίας ή εάν διαθέτει η χώρα ένα σοβαρό πολιτικό σύστημα».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος

Στη δευτερολογία του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την καπιταλιστική κρίση επιβεβαιώνουν τις κατά καιρούς εκτιμήσεις του Κόμματος για το χαρακτήρα της κρίσης και την πρότασή του για την ανάγκη ριζικών ανατροπών με αλλαγή εξουσίας και τη λαϊκή οικονομία.

Ολα αυτά τα χρόνια, είπε, οι συζητήσεις των προϋπολογισμών θυμίζουν θέατρο, όπου το μόνο που αλλάζει είναι ο ηθοποιός που παίζει τον ίδιο ρόλο πάντα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τόνισε, ανάλογα με το εάν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση χρησιμοποιούν τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι στρατευμένα στην εξυπηρέτηση του συστήματος και για αυτόν ακριβώς το λόγο έχουν μια στρατηγική σύμπλευση που μπορεί να πάρει πολλές μορφές το επόμενο διάστημα.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την οικονομική καπιταλιστική κρίση και μέσω του προϋπολογισμού αλλά και από το σύνολο της ακολουθούμενης πολιτικής ρίχνει τα βάρη στο λαό, θωρακίζοντας παράλληλα την κερδοφορία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ