Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνένοχη η ΓΣΕΕ

Κυβέρνηση και τρόικα ξετυλίγουν την αντεργατική τους επίθεση και ανάμεσα στα άλλα μέτρα προωθούν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μειώνουν τους μισθούς και τα μεροκάματα και θέτουν ως επόμενο στόχο την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή των κατώτερων μισθών. Για το σκοπό αυτό - και σε πρώτη φάση - η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει πρωτοβουλία για να καθίσει μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν πώς θα κουρελιάσουν και την Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας. Σε αυτήν τη νέα επέλαση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και άλλα στελέχη της σε μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ύψωσαν τους τόνους, φραστικά εναντιώνονται στις ανατροπές που επιβάλλονται στις συλλογικές συμβάσεις και εμφανίζονται δημόσια στα λόγια να διαφωνούν. Μόνο που η «αγωνιστική» εικόνα που φιλοτεχνεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Γιατί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για χρόνια υπονόμευε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, υπέγραφε ψίχουλα με την ΕΓΣΣΕ, κρατώντας σε επίπεδα πείνας τους κατώτερους μισθούς και ακόμα και σήμερα, μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό, τα στελέχη τους στην ΟΜΕ - ΟΤΕ υπέγραψαν μείωση των μισθών, κατάργησαν μόνοι τους δηλαδή την κλαδική σύμβαση και επιχαίρουν μάλιστα γι' αυτό. Μείωση μισθών που θα αποτελέσει μπούσουλα και για άλλες περιπτώσεις, όπως φαίνεται και από την τακτική της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, που συζητά με τη ΔΕΗ ΑΕ μείωση μισθών.

Δεν μπορεί σήμερα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να εμφανίζεται ότι πέφτει από τα σύννεφα για την ΕΓΣΣΕ. Γιατί είναι η ίδια που υπέγραψε την τελευταία τριετή Εθνική Σύμβαση, με την οποία πάγωσαν οι μισθοί στα επίπεδα του 2009. Αυτή, μαζί με τους εργοδότες, τους οποίους διαφημίζει ως «κοινωνικούς εταίρους», έριξε στα Τάρταρα τους κατώτερους μισθούς και τώρα κυβέρνηση και τρόικα τους αποτελειώνουν. Ομως, δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη πρακτική που την προδίδει. Είναι και η ιδεολογική παρέμβαση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, με την οποία στηρίζει αυτήν την πρακτική και με την οποία αφοπλίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Για χρόνια, με τις θέσεις της δημιούργησε εκείνες τις συνθήκες, τις οποίες σήμερα αξιοποιούν κυβέρνηση και τρόικα, για να σαρώσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ποια ιδεολογήματα προβάλλουν για να καταργήσουν και την ΕΓΣΣΕ; Οτι με τη μείωση των κατώτερων μισθών θα επιτευχθεί η απαραίτητη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και πως έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και έτσι η μείωση των μισθών θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Την ίδια σημαία της «ανταγωνιστικότητας» σηκώνει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Δεν υπάρχει ντοκουμέντο της, και ανάλυσή της πριν, αλλά και μέσα στην κρίση, που να μην προβάλλει ως διέξοδο για τους εργάτες την «ανταγωνιστικότητα» και την «ανάπτυξη» των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Είναι η ΓΣΕΕ, που όταν άνοιξε το ζήτημα των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων πέρυσι, συντάχτηκε με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και συνέδεσε τη μείωση των μισθών με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δε λένε σήμερα τίποτα διαφορετικό κυβέρνηση και τρόικα. Να γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν απέναντί τους μόνο την κυβέρνηση και την τρόικα. Εχουν και τη ΓΣΕΕ και όσο πιο γρήγορα της γυρίσουν την πλάτη, όσο κατανοήσουν τον πραγματικό της ρόλο, τόσο πιο αποτελεσματικούς θα κάνουν τους αγώνες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ