Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Κάλεσμα δράσης για το ασφαλιστικό

  Σύσκεψη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενώ  η κυβέρνηση φαίνεται να μελετά αύξηση των ποσοστών των αποθεματικών που μπορούν να τζογάρονται στο Χρηματιστήριο

Από την κατάληψη του ΠΑΜΕ στο ΙΚΑ
Από την κατάληψη του ΠΑΜΕ στο ΙΚΑ
Στην οργανωμένη δράση, σε μαζική και δυναμική αντίσταση, για να μην περάσει η κυβερνητική αντιασφαλιστική επίθεση, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της χώρας το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στη σημερινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, που θα γίνει στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, αναμένεται να πάρουν μέρος εκατοντάδες εκλεγμένοι συνδικαλιστές που συμφωνούν στην ανάγκη μιας συνολικής αντεπίθεσης και συλλογικής δράσης μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

«Μπροστά στην επερχόμενη αντιασφαλιστική κυβερνητική επέλαση - υπογραμμίζει στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ- μπροστά στην καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων, μέσα από την εισαγωγή τους στον τζόγο του Χρηματιστηρίου, κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται, κανείς δεν πρέπει να μένει παθητικός παρατηρητής».

Και ενώ οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν την πάλη τους, η κυβέρνηση μέρα τη μέρα επιχειρεί να προωθήσει τις θέσεις της στο ασφαλιστικό, αναδεικνύοντάς το σαν κεντρικό ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό των επιδιώξεων της κυβέρνησης είναι και η δήλωση του υπουργού επικρατείας Μ. Παπαϊωάννου στον FLASH 9,61, με τις οποίες θέτει ζήτημα αναθεώρησης του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς όπως ισχυρίζεται έχουν αλλάξει οι συνθήκες εργασίας.

Την πολιτική της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΙΚΑ στη διαχείριση των αποθεματικών καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικάτων και Συνδικαλιστών του νομού Αρκαδίας, απαιτώντας την επιστροφή των υπεξαιρεμένων χρημάτων.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) υπογραμμίζει ότι δεν αποδέχεται την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ούτε τη μείωση του κοινωνικού πόρου, κάτω από το 1/3 των εξόδων και απαιτεί ν' αποδοθούν τα 97 δισεκατομμύρια που χρωστάει το κράτος προς το ΤΕΒΕ.

Επιμένει στον τζόγο

Ομως σταθερός στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η απελευθέρωση του καθεστώτος που αφορά τις τοποθετήσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Να μπορούν, δηλαδή, ελεύθερα οι διοικήσεις των Ταμείων, να τοποθετούν τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο, σε αξίες σταθερής απόδοσης (ομόλογα) ή όπου αυτές κρίνουν ότι είναι συμφερότερη η επένδυση.

Αυτά επισήμαναν παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις τοποθετήσεις κεφαλαίων από τα αποθεματικά των ταμείων στο Χρηματιστήριο. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από τη θέση της να ρίξει τα αποθεματικά στη χρηματιστηριακή χοάνη, αλλά με όσα ισχυρίζονται τελευταία διάφοροι παράγοντες (διοικητής του ΙΚΑ), απλώς επιχειρούν να ελιχθούν και να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων των Ταμείων.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι το θέμα πρόκειται να τεθεί και πάλι προς συζήτηση, σαν υποκεφάλαιο στο «διάλογο» για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα τους επόμενους μήνες. Οτι θα συζητηθεί όμως δε σημαίνει - κατά τους ίδιους - ότι η κυβέρνηση δεν έχει και θέση στο όλο θέμα. Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, αν και σταδιακά. Να αυξηθεί, δηλαδή, το ποσοστό που θα μπορούν να τοποθετήσουν οι διοικήσεις των ταμείων στο Χρηματιστήριο, ή σε τίτλους σταθερής απόδοσης, από το 23% σήμερα, στο 25%, στο 30% με τελική επιδίωξη όσο γίνεται πιο υψηλά ποσοστά. Αρα, ο κίνδυνος να μετατραπούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων σε «χαρτιά» άνευ χρηματικού αντικρίσματος, όπως συμβαίνει σήμερα με εκατοντάδες μετοχές που διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ, όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, αλλά αντίθετα αυξάνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ