Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και διατροφικός εκβιασμός!

Στο «διατροφικό εκβιασμό» έφτασε να καταφεύγει πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει τα νέα βάρβαρα μέτρα που απαιτεί η πλουτοκρατία. Ο υφυπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου Ντ. Ρόβλιας έφτασε να δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΤΕΡ» πως αν δε διευθετηθούν τα χρέη «δεν θα μπορούμε ν' αγοράσουμε ούτε ζάχαρη, γιατί όπως ξέρετε στην Ελλάδα δεν έχουμε επάρκεια».

Ωραία τακτική. Εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι. Ο εν λόγω και άλλα κυβερνητικά στελέχη καμώνονται τους ανήξερους για τις συνέπειες της πολιτικής που επί δεκαετίες έχουν αποδεχτεί και επιβάλλουν, ειδικά στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Γιατί το πραγματικά προκλητικό γεγονός ότι δεν υπάρχει επάρκεια και αυτάρκεια στη χώρα σε ζάχαρη, σε σιτάρι, σε κρέας, σε γάλα και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά το αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που μετέτρεψαν την Ελλάδα από χώρα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων σε χώρα που καταναλώνει ό,τι σαβούρα της πασάρουν οι πολυεθνικές από το εξωτερικό.

***

Η δική τους πολιτική οδήγησε τη χώρα σε αυτήν την κατάντια.

Το ΠΑΣΟΚ δέχτηκε να μπουν ποσοστώσεις στην παραγωγή ζάχαρης, συμφώνησε, δηλαδή, στην ΕΕ ανώτατα όρια παραγωγής ζάχαρης, με αποτέλεσμα να «φρενάρει» τις δυνατότητες παραγωγής που είχε η χώρα.

Το 2005 η παραγωγή ζάχαρης ξεπερνούσε τους 300.000 τόνους, αλλά η ΝΔ το 2007 «ξεπούλησε» στην ΕΕ 158.800 τόνους από την εθνική ποσόστωση ζάχαρης. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν δύο από τα πέντε εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Αυτό οδήγησε σε τέτοια μείωση της παραγωγής που φέτος δεν ξεπερνά τους 35.000 τόνους!

Τώρα στο πλαίσιο του μνημονίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπουλάει και τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια της ΕΒΖ, έχοντας φροντίσει να τα απαξιώσει για να τα αρπάξουν ακόμα πιο φτηνά οι επίδοξοι «μνηστήρες», ενώ την ίδια στιγμή δίνει εντελώς αποτρεπτικές τιμές στους τευτλοπαραγωγούς, για να τους αναγκάσει να παρατήσουν τις καλλιέργειές τους.

***

Είναι ολοφάνερο ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια πολιτική που πράγματι μείωσε κατακόρυφα την παραγωγή ζάχαρης στη χώρα και αύξησε αντίστοιχα τις εισαγωγές. Ποιος κέρδισε από αυτές τις επιλογές; Οι μεγάλες βιομηχανίες χωρών της ΕΕ, κύρια της Γαλλίας, που ανέλαβαν την υπόθεση των μαζικών εισαγωγών ζάχαρης. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως αποδεικνύεται από τους απλούς επίσημους αριθμούς, μιλάμε για εισαγωγές που στοιχίζουν πιο ακριβά, από το αν δινόταν μια τιμή που θα άφηνε ένα λογικό κέρδος στους Ελληνες τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι θα συνέχιζαν την παραγωγική οτυς δραστηριότητα, δίνοντας παράλληλα δουλειά και στα εργοστάσια ζάχαρης, που τώρα μετατρέπονται σε κουφάρια.

***

Η πολιτική της πλήρους υποτέλειας στους σχεδιασμούς και τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, η πολιτική της μαζικής καταστροφής της αγροτικής παραγωγής και των μικρομεσαίων αγροτών, η πολιτική της υποβάθμισης της παραγωγικής βάσης της χώρας, αυτή η εγκληματική πολιτική, είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πάει πολύ και αποτελεί μέγιστη πρόκληση, να έρχεται ο κάθε Ρόβλιας να τρομοκρατεί ότι θα πεινάσουμε, αν δεν υλοποιηθεί ό,τι αποφασίσει η ΕΕ και η πλουτοκρατία για το χρέος, επικαλούμενος, μάλιστα, τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της δικής τους πολιτικής. Ο εκβιασμός της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας σε βάρος του λαού έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Το ίδιο και η κοροϊδία τους. Η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ