Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Προκλητικές αξιώσεις από τους «χορτάτους»

Ο ΣΕΤΕ ζητά απαλλαγές, προνόμια και υποταγή στο όνομα του «γενικού συμφέροντος»

Τα «δόντια» του δείχνει για άλλη μια φορά το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, που ταυτίζει το «γενικό συμφέρον» με το παραγέμισμα των πουγκιών των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού και την ασύστολη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Α. Ανδρεάδης, υποστήριξε χτες σε συνέντευξή Τύπου ότι «στην παρούσα συγκυρία κανείς δεν πρέπει να προτάσσει προσωπικά, κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα. Αντίθετα, θα πρέπει να θέσουμε όλοι το γενικό συμφέρον πάνω από όλα και ο καθένας μας να προσφέρει αυτό που μπορεί».

Το «γενικό συμφέρον» εκφράστηκε αμέσως μετά με τη διατύπωση 8 αιτημάτων, με πρώτα και καλύτερα αυτά για φορολογικές και άλλες απαλλαγές, σε μια περίοδο που τα φορολογικά χαράτσια της κυβέρνησης καταδικάζουν κυριολεκτικά στην πείνα χιλιάδες εργατικά νοικοκυριά!!! Οι κεφαλαιοκράτες του τουρισμού, μεταξύ άλλων, απαιτούν: Αμεση μείωση του ΦΠΑ συνολικά στον τουρισμό στο 6,5% και επαναφορά του 13% στην εστίαση. Μείωση κατά 50% (σ.σ. με επιβάρυνση του Δημοσίου) του Τέλους Εκσυγχρονισμού Αεροδρομίων και των χρεώσεων του Αεροδρομίου Αθηνών. Εκδοση βίζας Σένγκεν σε 24 ώρες και μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών στη διαδικασία. Νομοθετική υπογραφή των συμφωνηθέντων κυβέρνησης - ΣΕΤΕ για τη «γραφειοκρατία». Σύσταση της κοινής εταιρείας «μάρκετινγκ» μεταξύ των ΥΠΠΟ, ΕΟΤ και ΣΕΤΕ. Πραγματική άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, «αντιμετώπιση» των προβλημάτων της ακτοπλοΐας.

Οι απαιτήσεις αυτές δε διατυπώνονται «τυχαία», αφού την 1η του Νοέμβρη πραγματοποιείται το 10ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ, «Τουρισμός και Ανάπτυξη», στο οποίο ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος θα παρουσιάσει το κυβερνητικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, που βασίζεται - όπως επισήμανε και ο Α. Ανδρεάδης - τόσο στις κοινές επεξεργασίες του ΣΕΤΕ και των τραπεζιτών, όσο και στην αντιδραστική μελέτη των ΣΕΒ - «McKinsey»!

Κι όλα αυτά γίνονται με τους μεγαλοεπιχειρηματίες να δηλώνουν ότι για το 2011 «οι στόχοι που είχαν τεθεί τον περασμένο Μάρτιο, επετεύχθησαν», αν και το 2012 χαρακτηρίζεται «αβέβαιο». Φέτος, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10% και οι αφίξεις σημείωσαν ρεκόρ, κοντά στα 16,5 εκατομμύρια τουρίστες. Αντιθέτως, ο εσωτερικός τουρισμός μειώθηκε κατά 20%. Η καλή «μπάζα» των μεγαλοεπιχειρηματιών εμφανίστηκε χτες ως εθνική προσφορά, καθώς υποστήριξαν ότι περιόρισαν κατά 1,5 μονάδα την πτώση του ΑΕΠ και διατήρησαν 100 χιλ. θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ