Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανοίγει ο δρόμος για την κερδοσκοπία

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Για το ΚΚΕ στην περίπτωση του άρθρου 24 ισχύει το «μη χείρον βέλτιστον» και γι' αυτό λέμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν πρέπει να αλλάξει, τόνισε στην παρέμβασή της στη συζήτηση η Αλέκα Παπαρήγα. Τουλάχιστον, είπε, με το ισχύον άρθρο υπήρχε η δυνατότητα κάποιος να επικαλείται μία συνταγματική διάταξη, ενώ με την αναθεώρησή του θα χαθεί και αυτό το όπλο.

Οι αλλαγές, επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ, στο άρθρο 24 οδηγούν -βαθμιαία ή όχι- σε αλλαγή της χρήσης γης σε δάση και δασικές εκτάσεις. Η αλλαγή αυτή σημαίνει συγκέντρωση της γης σε λίγους και κερδοσκοπία, σημαίνει σύγκρουση με το δικαίωμα του λαού να απολαμβάνει το ανοιχτό περιβάλλον.

Η Αλ. Παπαρήγα δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις υβριστικές στην ουσία τους απόψεις του Ευ. Βενιζέλου και του Κ. Μητσοτάκη προς τους δικαστές και τους οικολόγους που αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 24, με φράσεις όπως «κράτος δικαστών και κράτος οικολόγων», διανθισμένες με διάφορα υπονοούμενα.

Μούδιασα, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ακούγοντας αυτές τις εκφράσεις. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει σήμερα ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχουν ανεξάρτητοι δικαστές. Ομως, διευκρίνισε, είναι απαράδεκτο, για να περάσει ένα εγκληματικό άρθρο, να χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως «κράτος δικαστών». Κάτι τέτοιο είναι σκόπιμο και δημαγωγικό για να κρυφτούν οι πραγματικές επιδιώξεις.

Η Αλ. Παπαρήγα αποκαλύπτοντας την υποκρισία αυτών των λεγομένων είπε ότι «κράτος δικαστών» υπάρχει όταν βγαίνουν όλες σχεδόν οι απεργίες των εργαζομένων παράνομες, αλλά οι σημερινοί κατήγοροι δε βγάζουν μιλιά και θυμούνται αυτό το «κράτος» όταν θέλουν να χτυπήσουν όσους αντιστέκονται.

Το ίδιο ισχύει -τόνισε- και για την επίθεση στους οικολόγους. Σίγουρα, υπάρχουν οικολόγοι και «οικολόγοι», όμως εμείς μελετήσαμε τις θέσεις αυτών που αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 24 και μας βρίσκουν σύμφωνους. Ομως, είπε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται τους οικολόγους όταν αντιδρούν στην εκτροπή του Αχελώου ή αλλού και να τους λοιδορεί όταν αντιδρούν για το άρθρο 24. Η αναθεώρησή του, συνέχισε, θα ανοίξει το δρόμο για την κερδοσκοπία του περιβάλλοντος πολύ περισσότερο που, όπως αναφέρουν οι ειδήμονες, η γη θα είναι το καλύτερο πεδίο επενδύσεων. Αυτές, επισήμανε, δε θα γίνουν στο δομημένο περιβάλλον της Αττικής, θα γίνουν στο μη δομημένο, στα δάση, τις δασικές εκτάσεις και τη γεωργική γη.

Δεν πρέπει, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, να παραιτηθούμε από το δικαίωμα να διατηρήσουμε ελεύθερες τις δασικές εκτάσεις και είναι υποκριτικές οι φωνές περί εγκατάλειψης αυτών των εκτάσεων, όταν ακούγονται από τα κόμματα εκείνα που ακριβώς ευθύνονται για αυτήν την εγκατάλειψη. Η ουσία είναι ότι ανοίγει η πόρτα για τη συγκέντρωση γης σε λίγους και στην οικοδόμηση όχι με κριτήριο τις ανάγκες του ανθρώπου, αλλά το κέρδος. Εξάλλου, τόνισε, μπορεί στις δασικές εκτάσεις να δημιουργηθούν ακόμα και «κρεμαστοί κήποι» και όχι σπίτια, αλλά σε αυτούς θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι πληρώνουν κατά τα πρότυπα των διάφορων «κλαμπ» που υπάρχουν στο εξωτερικό, όπου πηγαίνουν μόνο τα εκλεκτά μέλη.

Εμείς οι κομμουνιστές, είπε η Αλ. Παπαρήγα, δε σιγοντάρουμε απόψεις που λένε ότι ο κόσμος πιέζει για να μπορέσει να πουλήσει τη γη του. Δε σκεφτόμαστε έτσι. Τι να την κάνουμε μία τέτοια ψήφο που θα βασίζεται στην αλλαγή της χρήσης γης;

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι με την αλλαγή του άρθρου 24 επιχειρείται ένα οικονομικό και πολιτικό έγκλημα και νομιμοποιούνται οι ενέργειες για τη συγκέντρωση γης σε λίγους. Δεν είναι επιχείρημα, τόνισε, ότι οι δασικές εκτάσεις είναι εγκαταλειμμένες, γιατί με την ακολουθούμενη σήμερα πολιτική η ύπαιθρος συνεχώς εγκαταλείπεται και σε λίγα χρόνια οι κυβερνήσεις θα λένε ότι πρέπει να αλλάξει χρήση ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι γης της υπαίθρου.

Σχολιάζοντας, τέλος, την καταψήφιση του άρθρου από τη ΝΔ είπε ότι δεν καταλαβαίνει αυτήν τη στάση, αφού η ΝΔ σιγοντάρισε το ΠΑΣΟΚ στη φιλοσοφία του άρθρου και τώρα δεν το ψηφίζει. «Δεν είναι παστρικά πράγματα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ