Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ - ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24
Προσχεδιασμένο έγκλημα
  • Αντ. Σκυλλάκος: Ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση δασών στο ιδιωτικό κεφάλαιο
  • Συμφωνούν στην ουσία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Με φραστικές αλλαγές, που καθόλου δεν επηρεάζουν την ουσία της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση, επιχείρησε χτες το ΠΑΣΟΚ να καλύψει την πραγματικότητα, που θέλει την αναθεώρηση του άρθρου να ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την καταπάτηση των δασικών εκτάσεων από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Το γεγονός κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ζητώντας τη διατήρηση των ισχυόντων άρθρων και μιλώντας για προσχεδιασμένο έγκλημα. Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να διαφωνήσει στη λογική η οποία τη γεννά. Υπέρ της διατήρησης του άρθρου 24 τάχθηκε ο Συνασπισμός.

Εγκλημα

«Ετοιμάζεται από την κυβέρνηση με τη συνενοχή της ΝΔ ένα έγκλημα κατά του δάσους και του περιβάλλοντος», σημείωσε στην έναρξη της ομιλίας του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι το δάσος και το περιβάλλον «είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να έχουν την ανώτερη προστασία», αφού «η καταστροφή τους οδηγεί σε ξηρασία, ερήμωση και πλημμύρες και τίθεται για ολόκληρες περιοχές της χώρας ζήτημα επιβίωσης». Πρόσθεσε παράλληλα: «Αντίθετα, στη θέση αυτή υπάρχουν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του περιβάλλοντος. Θέλουν να φτιάξουν σπίτια και οικισμούς και να κάνουν μεγάλα εμπορικά κέντρα». Σημείωσε δε: «Υπάρχουν και τα μικρότερα συμφέροντα, δασικοί συνεταιρισμοί, που γνωρίζουν ότι πρόκειται για καταπατημένες εκτάσεις».

Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα στάση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «επέτρεψαν τα αυθαίρετα και τα επιτρέπουν ακόμα. Αρνούνται να αποκαταστήσουν με αναδασώσεις τα δάση. Εφεραν νόμους της Βουλής που το ΣτΕ τούς κήρυξε αντισυνταγματικούς». «Θέλετε οι εκτάσεις να δοθούν στην ιδιωτική δραστηριότητα, να γίνουν τσιμέντο;», ρώτησε σημειώνοντας πως είναι «τώρα ευκαιρία να λυθούν τα χέρια όσων θέλουν να κτίσουν, με την αναθεώρηση του Συντάγματος». Συνδύασε μάλιστα το γεγονός της αναθεώρησης με το ότι είχαμε το καλοκαίρι εμπρησμούς σε 2.000.000 στρέμματα.

«Είναι δασοκτόνες οι διατάξεις», είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, προσθέτοντας ότι «στα συρτάρια του υπουργείου Γεωργίας υπάρχει το πρώην νομοσχέδιο του κ. Τζουμάκα για να έρθει να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση προστασίας», ενώ αναφερόμενος στις συνεχείς αλλαγές των προτάσεων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχολίασε ότι είναι «τακτικός ελιγμός χωρίς να αλλάζει η ουσία των διατάξεων».

Κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στις διατυπώσεις που προτείνουν για την αναθεώρηση του άρθρου 24 τα δυο κόμματα, σημείωσε ότι «για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα τα ιδιωτικά δάση και εκτάσεις να αποχαρακτηριστούν. Ταυτόχρονα και η όποια προστασία υπήρχε περιορίζεται με πολλούς τρόπους». Κατήγγειλε ότι με τις προτεινόμενες διατυπώσεις γίνεται «πιο χαλαρή η έννοια του δημόσιου συμφέροντος», αφού στο ισχύον άρθρο 24 το δημόσιο συμφέρον ορίζεται σε συνδυασμό με την εθνική οικονομία, ενώ «τώρα πάμε μόνο για λόγους δημόσιου συμφέροντος». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι υπήρχε αυστηρή ρήτρα ώστε μόνο όταν ένα έργο ήταν το μόνο πρόσφορο να μπορεί να μεταβληθεί δασική έκταση, σημειώνοντας ότι τώρα στόχος της κυβέρνησης είναι «να μπορείτε να αλλάζετε εύκολα τις χρήσεις γης», που «είναι το 49% του εδάφους της χώρας».

Επίσης, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως μειώνεται αισθητά η προστασία από τη Δικαιοσύνη, αφού «το Ε? Τμήμα του ΣτΕ ήταν μια ασπίδα», ενώ τώρα τα θέματα αυτά θα έρχονται στην Ολομέλεια όπου δεν είναι όλοι εξειδικευμένοι, ενώ ταυτόχρονα «αφαιρείτε την αρμοδιότητα να ελέγχουν διατάγματα κανονιστικού χαρακτήρα».

Οσον αφορά στους φερόμενους ως «νέους όρους» που εισάγουν με τις προτάσεις τους τα δυο κόμματα, ο Αντώνης Σκυλλάκος έκανε λόγο για «διπλή ανάγνωση». «Καμαρώνετε για το ατομικό δικαίωμα στην προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε, «ενώ ενδιαφέρονται συμφέροντα να πάρουν τη διαχείριση διαφόρων περιοχών φυσικού κάλλους». Σχολιάζοντας την «αρχή της αειφορίας», που υπάρχει στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «υπάρχει η εκδοχή της μεγιστοποίησης των κερδών με λίγη περιβαλλοντική ευαισθησία».

Ο Αντώνης Σκυλλάκος κατέληξε λέγοντας πως «δε γίνεται διόρθωση του άρθρου», ζητώντας «καμιά επιδιόρθωση να μη γίνει γιατί όλες είναι εκ του πονηρού». Παράλληλα τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ότι «η ευθύνη για το τι θα ψηφίσουμε αφορά τα κόμματα αλλά και τους βουλευτές, θα υπάρχει προσωπική ευθύνη των βουλευτών».

Ελιγμοί που δεν αλλάζουν την ουσία

Στη δική του παρέμβαση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, υποστήριξε την πρόταση της κυβέρνησης πως «με την αναθεώρηση εισάγονται εγγυήσεις ασφάλειας δικαίου», μιλώντας για «διατύπωση που προστατεύει το περιβάλλον» και «κάνει την προστασία των δασών υπόθεση όλων των πολιτών». Παράλληλα έβαλε εναντίον όσων αντιτίθενται στην κατάργηση του ισχύοντος άρθρου 24 του Συντάγματος, λέγοντας ότι «κάποιοι θέλουν να μιλούν στο όνομα της φύσης» και ότι «το περιβάλλον δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ που διάφοροι επιχειρούν να ανανεώσουν την πολιτική τους ταυτότητα», κατηγορώντας όσους διαφωνούν ως «επαγγελματίες μιας νέας πολιτικής».

Αναφορικά με τη νέα (σε σχέση με την επεξεργασία της επιτροπής αναθεώρησης) πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 24 ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε ότι στην εφαρμογή των συνταγματικών άρθρων «ο δικαστικός έλεγχος ήταν και είναι απεριόριστος». Για τον ορισμό της έννοιας της δασικής έκτασης είπε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στην ερμηνεία που έχουν δώσει η απόφαση 2927 του Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία κατέθεσε χτες στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη παραπομπή σε συγκεκριμένη απόφαση στο κείμενο της πρότασης και σημειώνοντας ότι η μεταβολή σε δασική έκταση προβλέπεται να συμβαίνει «όταν προέχουν σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος».

Να οριστεί νομοθετικά τι είναι δάσος

Παίρνοντας το λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ι. Βαρβιτσιώτης, σημείωσε ότι «αφού ο νόμος θα ορίσει τα σχετικά με την προστασία, πρέπει να ορίσει και την έννοια του προστατευόμενου αγαθού», κατηγορώντας για «υπερβολική καχυποψία» όσους αντιτίθενται σε αυτή τη θέση. Αντιτιθέμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ και στη δικαστική απόφαση-ερμηνεία, σημείωσε ότι είναι «παγκόσμια πρωτοτυπία η παραπομπή σε δικαστική απόφαση», λέγοντας πως «αν η πλειοψηφία θεωρεί ότι οι κρίσεις αυτές ορθώς ορίζονται δεν έχει παρά να τις περιλάβει στην ερμηνευτική δήλωση». Σχολιάζοντας την πρόταση όσον αφορά στην αλλαγή λόγω δημόσιου συμφέροντος, σημείωσε ότι «ανοίγουμε πολύ πιο διάπλατα τον τρόπο για τη μεταβολή της χρήσεως». Κατέληξε λέγοντας ότι «δε θα ψηφίσουμε το συγκεκριμένο άρθρο».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «είναι ανάγκη ο νόμος να προσδιορίσει τι είναι δάσος και τι είναι δασική έκταση».

Αόριστη η απόφαση του ΑΕΔ

Την αντίθεση του Συνασπισμού σε οποιαδήποτε αλλαγή του άρθρου 24 εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος, Φ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι πρέπει «να προστεθεί η απαγόρευση της μεταβολής του προορισμού των δασών, δημόσιων και ιδιωτικών, σε κάθε περίπτωση». Παράλληλα, σχολιάζοντας την πρόθεση Βενιζέλου για παραπομπή ορισμού της δασικής έκτασης στη με αρ. 2927 απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σημείωσε ότι ο ορισμός μπορεί να οδηγήσει σε σωρεία παραβιάσεων σε δασικές εκτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ