Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Καμπάνια υπέρ του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής

Η Μ. Δαμανάκη συνεχάρη την ελληνική Δύναμη, λέγοντας «είμαστε υπερήφανοι για σας»...

Χαρακτήρα καμπάνιας για την ψυχολογική υποστήριξη της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου, που αποτελεί τμήμα του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή αυτή μετά την ιμπεριαλιστική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, πήρε η χτεσινή επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο 25μελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο. Στην αποστολή συμμετείχαν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, όπως επίσης και η επικεφαλής του γραφείου Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας, Ειρήνη Λαμπράκη.

Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε μετά το σάλο που ξέσπασε για τις συνέπειες από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, που είχε σαν αποτέλεσμα τις μαζικές αιτήσεις επαναπατρισμού από τα μέλη της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου. Οι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, πήραν μέρος στην αποστολή, εκφράζοντας έτσι έμπρακτα την υποστήριξη τους στη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις επιβολής της νέας τάξης στα Βαλκάνια και δίνοντας ταυτόχρονα χείρα βοηθείας στην ηγεσία του υπουργείου Αμυνας που εναγωνίως προσπαθεί να συγκρατήσει τους 1.500 Ελληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο. Προηγήθηκε ανάλογο ταξίδι του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που έγινε πρόσφατα στα στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Χαρακτηριστική περίπτωση η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, η οποία συνεχάρη τους άνδρες της ελληνικής Δύναμης αναφέροντας ότι «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, μας βγάζετε ασπροπρόσωπους και η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη για σας». Για να προσθέσει: «Σας βλέπουμε σαν το πρόσωπο της Ελλάδας στην περιοχή». Από κοντά και ο βουλευτής της ΝΔ Αχιλ. Καραμανλής, ο οποίος είπε ότι στόχος της ελληνικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο είναι η εδραίωση της ειρήνης για να βρει η περιοχή το δρόμο της προόδου και της οικονομικής ανάπτυξης. Εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, χαιρετισμό στους στρατιώτες απηύθυνε ο βουλευτής Μ. Γικόνογλου, που αναφέρθηκε στην προσφορά της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και πάλι στο απεμπλουτισμένο ουράνιο για να καθησυχάσει τα μέλη της ΕΛΔΥΚΟ. «Ανησυχήσαμε, είπε, όταν διαβάσαμε για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, αλλά τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έκανε στο Κοσσυφοπέδιο η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ήταν ευχάριστα. Επιπλέον, η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες έχει ζητήσει να γίνει έρευνα σε βάθος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου με τα κρούσματα λευχαιμίας και μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να έχουμε τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας». Οσο για την κατάσταση στην περιοχή χαρακτήρισε «μακρινό όνειρο» την επίτευξη μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ